След като тази сутрин депутатите от опозиционните партии отказаха да влязат в пленарната зала, работата на Народното събрание бе прекратена поради липса на кворум.
От БСП, ДПС и Синята коалиция настояха за започване на консултации между всички политически сили на високо ниво за връщане на Изборния кодекс между първо и второ четене и дори отмяна на приетите спорни текстове. Опозицията заплаши със сигнал до Брюксел, тъй като сега не е гарантиран честен изборен процес.

От Брюксел обаче, където е на заседание на ЕС, премиерът отхвърли вариант за консултации, съобщиха БНР и Дарик.
"Те освен да бойкотират, друго какво да правят. С много сериозни неща се занимаваме в Европа сега, за да се занимавам с дребните игрички на Станишев и Доган. Доган от три години и половина не е бил в парламента, така че какво бойкотира? Работното си място, на което не е сядал?", ядоса са премиерът.

В отговор на настояването на опозицията измененията да бъдат разгледани на най-високо ниво, той напомни, че Изборният кодекс е работа на парламента.
"Ако аз се намеся, утре същите тези хора ще кажат: "Борисов, изпълнителната власт се намесва в парламента". Вече им знам игричките и хитринките, затова ние сме пратили най-високите си представители, най-овластени в парламента. Но след като те са толкова нагли, така лъжат, така манипулират хората, няма да се занимаваме с този закон", отсече премиерът.
На въпрос дали депутатите на ГЕРБ ще проведат такива консултации,той обясни: „Ще проведат, когато от осем предложения седем са на опозицията, а те ни ги приписват на нас".

Според него, ГЕРБ е приел всички предложения на опозицията.
Той говорил с Искра Фидосова, че така, както е пратил вицепремиера Дянков да се извини на опозицията, така опозицията да бъде любезна да се извини и да каже чии са предложенията и тогава, ако искат, да продължат да работят.
"Ако не, ще отидем на избори с този закон, който имаме сега", каза още министър-председателят.

Другата седмица законопроектът няма да бъде в програмата на Народното събрание и въобще няма да бъде изведен в дневния ред на парламента - нито преди, нито след Коледните и Новогодишните празници, ако от опозицията не дойдат и по надлежния ред не им се извинят за поведението, обяви Искра Фидосова на брифинг в НС с участието на цялата ПГ.

"От чисто правно естествено продължава да действа Избирателният кодекс в неговия предишен вариант. Няма да продължим изобщо при такова поведение на опозицията. Ултиматуми няма да търпим повече, не с ултиматуми, не с извиване на ръце, а в условия на диалог", отсече тя и изтъкна, че нито едно от предложенията на ГЕРБ не е с цел фалшифициране на изборите.
Според Фидосова целта на опозицията е да се стигне до хаос и до касиране на парламентарните избори, а Изборният кодекс е добър и е получил съответната оценка от международните институции.

„Всички предложения, за които се спори и се манипулира общественото мнение, са на БСП и на ДПС – на първо четене бяха отхвърлени. Това е въпросът за уседналостта, за другите неща, с които искат да манипулират изборния процес. Ние драма нямаме”, каза още председателката на правната комисия, цитирана от "Фокус.

"Ако Доган не дойде при планината, да не чака планината да отиде при него. Като под планината не разбирам Витоша и Бояна, планина - искам да подчертая, че това е парламентът", включи се и председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев.

ГЕРБ са готови да осигурят над 10 000 ксерокса във всички избирателни секции и оригиналът на протокола да се копира за всеки, който иска копие, обяви пък депутатът от ГЕРБ Емил Радев. От опозицията настояха оригиналният протокол да е в толкова екземпляра, колкото са членовете на комисията, като всеки да е с мокър печат и подпис.

„В този Изборен кодекс сме приели всички препоръки на ПАСЕ и на ОССЕ и затова държахме тези промени да минат в най-кратък срок, за да бъдат ясни правилата на изборния процес още половин година преди изборите. Правим възможно най-прозрачен изборния процес", подчерта Радев, въпреки че от опозицията изтъкнаха именно решението от вчера на ПАСЕ да остави постмониторинговото наблюдение, за да се види дали ще бъдат отразени препоръките на ОССЕ.

Депутатът изтъкна още, че заседанията на ЦИК ще се излъчват директно в интернет, а протоколите ще се публикуват на сайта на комисията. От опозицията обаче поискаха онлайн да бъдат наблюдавани и заседанията на секционните избирателни комисии.

По-късно от Народното събрание съобщиха, че на 18 декември, вторник, ще се проведе извънредно заседание. То е свикано по разпореждане на председателя на парламента, каквато възможност е предвидена в конституцията. По правилник депутатите трябваше да заседават в сряда. И във вторник обаче няма да бъде разгледан Изборният кодекс, предвидени са няколко други закона, става ясно от сайта на парламента.

Вижте снимки от парламента