Става дума за продуцента Александър Методиев, който днес участва в сутрешния блок на Нова телевизия заедно с депутатката от ГЕРБ Цвета Караянчева. Нещо повече, водещият Виктор Николаев обяви, че условието на партията тя да участва е било той също да говори.

Твърдението на Методиев не е ново, той заяви същото и когато преди няколко месеца лично премиерът Бойко Борисов обвини Йончева, че държавата е платила над 2 млн. лв. за репортерстването ѝ, заложени в бюджета от тогавашния премиер Сергей Станишев, с когото тя съжителстваше тогава, но платени по-късно от правителството от ГЕРБ. Сама тя, вече в качеството си не на журналист, а на депутатка от БСП, отрече да е вземала пари от държавната телевизия и заведе дело срещу Борисов.

Днес обаче продуцентът отново потвърди думите си, като подчерта, че разполага с документи, които уличават Йончева в лъжа. Александър Методиев е бил съдружник с инж. Иван Ковачев в продуцентската фирма "Радиовижън" в периода 93-95-та година. Тази фирма е направила няколко филма с нея.

"Прочетох, че Елена Йончева не е ползвала държавни средства за нейните прекрасни репортажи. Това не е вярно. Заради нея бе измислена една схема с националната телевизията. Тя ни възлагаше филм или репортаж. Поемахме всички разходи по производството на тези филми, говоря за снимачния период, но постпродукцията се извършваше в телевизията. След което телевизията ни даваше рекламно време, ние имахме рекламодатели, които пък ни покриваха нашите разходи. Всички знаят, че телевизиите нямат пари кеш. А ние имахме техниката", обясни той, като подчерта, че тя е била на щат в телевизията.

Заради това той твърди, че по тази схема Йончева на практика е получавала държавни пари, макар фактически хонорарите да са били получени от фирмата на продуцента.

Всичко било по договор с тогавашния директор на БНТ Хачо Бояджиев, като ставало дума за около суми от около 4-5000 лева, което за тогава - през 90-те, били много пари.

Водещият обяви още, че Йончева е била потърсена за коментар, но е отказала да се включи. Тя дори заявила, че не познава Методиев и че има информация, че е бил подсъдим за измами в Италия. В отговор продуцентът категорично отрече това и заяви, че има документ и за това.

"Да, наистина имаше дело срещу италиански продуцент в Италия, което приключи и аз нямам нищо общо. А да твърдиш, че не ме познаваш, нека види какво написа нейният оператор на почти всичките й предавания Иван Обрейков във Фейсбук - че не е почтено да се говорят такива неща. Не мога да кажа, че е живяла в офиса ми, но е идвала поне три пъти седмично", допълни той.

Цвета Караянчева пък попита - може ли да се вярва на такъв човек като колежката й от БСП, който очевидно лъже.

Днес обвиненият от Елена Йончева в незаконни назначения в Община Хасково депутат от ГЕРБ Делян Добрев ще депозира оставката си в парламента. От партията обаче заявиха, че няма да я приемат. Все пак, ако той категорично реши да напусне Народното събрание, е възможно да остане председател на партията в Хасково, където получи пълна подкрепа.

"Деляне, аз съм ти приятел, ще победим, ние сме силен отбор", заяви вчера в града зам.-председателят на партията Цветан Цветанов, който прегърна Добрев, който се просълзи.