Около вълчицата се разрази скандал, след като държавният глава пусна своя снимка с нея в страницата си във "Фейсбук" и стана ясно, че инспекцията по околна среда е изпратила писмо, с което му се дава 14-дневен срок да я регистрира. Според изискванията, ако това не бъде направено, собственикът е заплашен с глоба и конфискация на животното.

Преди няколко дни обаче Първанов заяви, че няма конфликт със закона.
"Каня представителите на РИОСВ да видят самото животно. В своята хилядолетна история човечеството не е успяло да опитоми вълк. Аз съм събрал вълк и каракачанска овчарка на едно място. Това е уникалното в случая. Аз отглеждам това животно много по-добре, отколкото идеята, която някой предлагат, да го дадем в зоопарка. Ако законът го налага, аз ще го направя, но със съжаление", заяви той.

Експертите на РИОСВ са установили, че вълчицата е собственост на държавата и за нея не трябва да се прилага законовата разпоредба, според която, собственици на диви животни, отглеждани в домашни условия, ги регистрират в срок от две седмици от придобиването им.

Проверката е показала, че Зорница, която е от вида „Европейски вълк” (Canis lupus), е опитомена и се отглежда в парковото пространство на вилата, при свободни условия, без клетка. Според представен от президента протокол от 11.09.2009 г. стопанин на вълчицата е Държавно ловно стопанство „Витиня”. В  документа е посочено, че животното е предоставено временно за безопасно отглеждане във вила „Калина” и полагане на необходимите грижи, включително и на ветеринарномедицински контрол.