Г. Марков: На избирателите им е омръзнало от малките партии

stat
18:32  |  18 май 2017 / Редактор Мануел Насименто / обновено преди 4 минути

Пропорционалната система доведе до политическа лудница в България, до псевдодемокрация и пседопарламентраризъм, заяви депутатът от ГЕРБ Георги Марков.
Аз съм много последователен в тази си позиция, защото още през 1990 година, когато като кандидат на СДС бях избран мажоритарно, коментира Марков пред bTV.

Той припомни, че самият той през 1993 г. внася искане в Народното събрания за провеждане на референдум за мажоритарни избори, който обаче не събира необходимото мнозинство.

По думите му референдумът, иницииран от Слави Трифонов, е имал удивителен успех. От времето на избора на президента Желев такъв вот не е имало и той не може да бъде хвърлен в кошчето – не само поради емоционални съображения, а защото имаме Конституция, сподели Марков.

Депутатът коментира и предупреждението на българските политолози, които излязоха с изявление непосредствено преди референдума и призоваха българите да не гласуват за мажоритарни избори. По думите му те са лабораторни хора и не са участвали с жива политика.

Той смята още, че в България се упражнява уродлива пропорционална система. Вярно е, че мажоритарната система облагодетелства по-силните партии, сподели Марков.

По думите му обаче на българските избиратели им е омръзнало от малките партии и се нуждаят от по-силни и представителни.

Освен това според него мажоритарният вот би трябвало да стимулира по-малките играчи на политическата сцена да издигат избираеми кандидати.


Последно в Политика


28 г. след Голямата екскурзия раздорът е между мюсюлманите

През май 1989 г. започва една от най-големите изселнически кампании в историята, останала известна като Голямата разходка - на българските мюсюлмани към Турция.


Смятате ли, че разсекретяването на стенограмата ще доведе до разкриване на истината за КТБ?

Да Не Не знам
Можем ли да намалим катастрофите по пътищата? Да се избират ли депутатите мажоритарно в 2 тура?