Информацията на германското списание "Шпигел" е цитирана снощи от ТАСС и БТА.

Редица депутати са получавали през последните дни по електронната поща и обидни послания заради плановете да бъде приет резолюция, определяща като геноцид масовите убийства на арменците в Османската империя през 1915 г.

Всяка от парламентарните групи призна, че нейни депутати, особено такива с турски корени, са получавали (електронни) писма с обиди", отбелязва "Шпигел".

Авторът на проекта на резолюцията и съпредседател на групата на Зелените Джем Йоздемир съобщи, че по имейла, както и в социалните мрежи Фейсбук и Туитър, неизвестни са го нарекли "предател", "арменски терорист" и дори "нацист".

Документът е озаглавен "Възпоменание на геноцида над арменците и другите християнски малцинства в Османската империя преди 101 години". Бундестагът планира да обсъди проекта на 2 юни. Думата "геноцид" се среща в него четири пъти.

За първи път в Бундестага цари такова единодушие: ХДС/ХСС, Зелените и ГСДП искат да излязат с обща резолюция за престъпленията над арменците, извършени от Османската империя през 1915 година, и да ги окачествят като геноцид, отбелязва Дойче веле.

Някои журналисти, които при отразяването на темата са използвали понятието "геноцид", са получили заплахи със следното съдържание: "Трябва да те премахнат", "Ще умреш като Хрант Динк" (журналистът, убит от турски националист през 2007 г. в Истанбул).

Вчера турският президент Реджеп Тайип Ердоган се е обадил по телефона на канцлера Ангела Меркел и е изразил загриженост по повод очакваното гласуване в Бундестага. Той е предупредил, че евентуално приемане на резолюцията би навредило на двустранните отношения.

„Очакваме здрав разум от Германия по отношение на резолюцията“, казал Ердоган на Меркел.

Турският премиер Бинали Йълдъръм нарече днес "нелепа" резолюцията на германския парламент, предаде Ройтерс. Министър-председателят посочи, че приемането на текста ще навреди на отношенията между двете страни.

Официална позиция на Анкара е да отрича геноцида преди 101 години, в който жертви са над 1,5 милиона арменци.

Арменският президент Серж Саркисян изрази в интервю за "Билд" надежда, че германските депутати "няма да се оставят да бъдат сплашени" от Турция, предаде БТА, като се позова на Франс прес.

"Няма да е справедливо да не нарекат геноцид геноцида над арменците само защото това гневи държавния глава на друга страна", заяви Саркисян, имайки предвид турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

"Политиците от Бундестага също виждат нещата по този начин и няма да се оставят да бъдат сплашени", добави арменският лидер.

АНКЕТА: Кой термин e коректен за избиването на арменците?