Това стана ясно от съобщение на ВАП, от където са подали протест срещу решението на софийския административен съд за решението на КЕВР.

ВАП аргументира несъгласието си с протестираното решение с обстоятелството, че съдът не е отчел неспазването на разпоредбата за регулиране на цените на природния газ.

Целта на тази норма е да гарантира най-благоприятната цена.

С решение на КЕВР бяха утвърдени цените, по които общественият доставчик "Булгаргаз" ЕАД продава природен газ. Считано от 1 април 2017 г. цената на природния газ се повиши с 29,6%.

Според ВАП съдът не е отчел неспазването на разпоредба за регулиране на цените на природния газ. По този начин са накърнени правата на участници в административното производство, които с изключение на "Булгаргаз" ЕАД, изразяват несъгласие с повишението на цените, описвано като "шоково" и "гибелно".

Единствено "Булгаргаз" ЕАД не възразява срещу повишението на цената на природния газ. ВАП си обяснява това с факта, че ако до април 2017 г. хората са плащали по 280.21 лв. за 1 000 куб. метра, то след увеличението цената е скочила на 360-370 лв. за 1 000 куб. м.