Това заяви президентът Георги Първанов, който е на официално посещение в Баку, на пресконференция с азербайджанския си колега Илхам Алиев, предаде БТА. Той заяви, че доставките на природен газ от Азербайджан за България ще бъдат знакови за Европа, предаде БГНЕС.

Държавният глава припомни постигнатата преди години договореност за доставка на 1 милиард куб. м природен газ годишно от Азербайджан за България, която може да се реализира с построяването на междусистемните връзки на страната ни с Гърция и Турция.

Първанов обясни, че това е част от идеята за диверсификацията в енергийната сфера.
Ние трябва да направим малък пробив, да покажем на Европа как може да стане и след това ще стане и по-голямото, по-мащабното в рамките на всичките идеи и намерения за Южния газов коридор, посочи президентът.

Той очаква фирми като азербайджанската газова и нефтена компания СОКАР да търсят своето присъствие на българска територия и допълни, че има предпоставки и възможности за добро партньорство.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев акцентира на отношенията на страната му с ЕС в енергийната сфера.
Той изтъкна сътрудничеството между Азербайджан и България в тази област.
Алиев припомни подписаната в началото на годината Съвместна декларация между Азербайджан и ЕС за Южния газов коридор и изрази надежда, че на следващ етап това сътрудничество ще стане още по-мащабно.

За да реализираме Южния газов коридор, Азербайджан прави всичко, което зависи от нас, каза президентът и допълни, че страната му има много богати газови находища, които ще засилват енергийната й сигурност, но и на нейните партньори и съседи.
Сигурен съм, че през следващите години ние ще разширим нашето сътрудничество, същевременно, за да развиваме отношенията между Азербайджан и ЕС, България има своя принос в тази област, заяви Алиев.

В отговор на въпрос Алиев посочи, че една от най-близките страни в географско отношение, която може да получава азербайджански енергоносители е България.
По думите му тя може да стане една от първите държави, които ще получава азербайджански природен газ. Алиев изрази увереност, че Азербайджан ще съумее да задоволи потребностите на България в газовите доставки.
Той посочи, че страната му добива голямо количество газ, с добива на находището "Шах Дениз"- 2 ще се добавят още 17 млрд. куб. м газ годишно, а ако се разработят откритите тази година находища, ще може да се говори за още по-големи количества.

Затова смятам, че в следващите десетилетия ще можем да гарантираме енергийната сигурност на нашите партньори, каза президентът на Азербайджан.

По-рано в присъствието на президентите Първанов и Алиев бяха подписани двустранни документи - Меморандум за сътрудничество между социалните министерства на двете страни, междуправителствено Споразумение за обмен и защита на класифицирана информация, Меморандум за сътрудничество между Дипломатическия институт към МВнР и Азербайджанската дипломатическа академия и Договор за сътрудничество в обучението и изследванията между УНСС и Азербайджанския държавен икономически университет.

Първанов и Алиев си размениха най-високите държавни отличия на двете страни. Българският президент получи орден "Гайдар Алиев", а президентът Алиев - орден "Стара планина" с лента.