Това съобщи в сайта си руското радио Бизнес Еф Ем (Business FM), позовавайки се на писмо, изпратено от "Газпром" до редакцията на радиото, предаде БТА.

В електронното си издание вчера "Комерсант" твърдеше, че България планира рязко да намали покупките на руски газ - от сегашните 2 милиарда кубични метра до 500 000, и да се обърне към собствено производство и закупуване на газ от алтернативни източници.

"Доставките за България се осъществяват по два договора - за 2,5 милиарда куб. метра по договор с "Овергаз" до края на 2012 г. и по договор с "Газпром"-Германия за доставка на 600 милиона куб. метра газ до края на 2011 година", уточнява руската компания.
"Никой не възнамерява да прекратява тези договори по-рано. Водим преговори с "Булгаргаз" за сключване на нов пряк договор", отбелязват още от "Газпром". Доставките на "Газекспорт" за България през 2010 г. са били 2,65 милиарда куб. метра.

В края на миналата година от руския газ се отказа Хърватия, след като търгът за доставчик беше спечелен от италианската компания Ени (Eni).

България не е нито сред големите, нито сред най-големите клиенти на "Газпром" в ЕС, коментира руският информационен сайт Лента.ру. Делът й е едва 2% от общия обем на износа на руски газ (прогнозите за доставка на газ в Европа са за 155 милиарда куб. метра).

Русия няма да пречи на опитите на България да утвърди своята газова независимост, продължава публикацията. Въпросът е в това, че България представлява за Москва стратегически интерес в качеството си на подходящо място за енергийни проекти.
Русия се оказа неспособна да разясни на София изгодата от тези проекти, но това не е повод изцяло да се откаже от сътрудничеството, подчертава Лента.ру.