Гърция ще отвори четири центъра за регистрация на бежанци, заяви правителствен източник, в момент, когато Атина е под силен натиск да контролира масовия наплив на мигранти към Европа.

Досега са отворени два от центровете - на островите Лесбос и Хиос.

Петият център - на остров Кос, ще отвори врати малко по-късно, уточнява АФП, цитирана от БГНЕС.

Центровете се очакваше да отворят в края на миналата година. Всеки от тях ще има капацитет да настани 1000 пристигащи за три дни, по време на които те ще бъдат регистрирани. Ще им бъдат взимани пръстови отпечатъци и ще бъдат групирани на подходящи за предоставяне на убежище и такива, изправени пред евентуално депортиране.

Проверките за сигурност ще се опитат да предотвратят навлизането на бежанци, належаща необходимост, след като двама мъже, проникнали през Гърция като бежанци, извършиха терористичните нападения в Париж.

В неделя полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращи на острова, които се опълчиха на плановете да се създаде такъв център.

Редица европейски държави налагат ограничения за пропускането на мигранти на териториите си. Причината е, че Австрия, обяви, че тази седмица ще въведе ограничения за влизането през основния граничен пункт със Словения.

Съобщението на австрийските власти предизвика верижна реакция на страните по т.нар. "Балкански маршрут" на мигрантите.

Премиерът Алексис Ципрас, който ще присъства на срещата на върха на ЕС в Брюксел в четвъртък и петък, е под силен натиск от страна на съседите на ЕС да направи повече, за да се спре непрестанния наплив на имигранти, бягащи от конфликта и мизерията в Близкия изток и на други места.

Страните членки на ЕС в петък дадоха на Гърция тримесечен ултиматум да отстрани "недостатъците" в системата за контрол на мигранти или в противен случай ще бъде изправена пред отмяна на безвизовите пътувания в Шенген.

Прага смята да убеди Берлин да приеме предложението на Вишеградската четворка, включваща Чехия, Полша, Унгария и Словакия, по северните граници на Гърция да бъдат създадени ефикасни бариери, заяви днес чешкият външен министър Лубомир Заоралек.

Днес в Прага по темата ще разговарят премиерите на страните от Вишеградската група, на България и президентът на Македония.

Гърция ще промени позицията си и ще приеме европейска помощ, ако бъдат затворени северните й граници за повече от 24 часа, заявява австрийският външен министър Себастиан Курц.

Центърът в Хиос

Разположената в бивша фабрика близо до летището на острова т.нар. гореща точка на острова може да подслони до 1100 души според компанията "Хеленик Петролиъм", частична собственост на гръцката държава. Тя уточни, че е оборудвала центъра съвместно с местните власти и армията. 

АНКЕТА: Да създаде ли България център за регистрация на бежанци?