Демонстранти против мерките за икономии в Гърция стигнаха до входа на резиденцията на премиера на фона на засилени протестни акции срещу нов закон, който трябва да бъде гласуван в парламента в понеделник, предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА.

Полицията съобщи, че един полицай е бил хоспитализиран с леки наранявания, които получил, докато се опитвал да попречи на демонстрантите да слязат от автобус, запътил се към строго охраняваната зона. Накрая протестиращите напуснали мирно мястото и няма съобщения за арести.

Парламентът започна днес дебати по съдържащия 1326 страници законопроект, включващ по-нататъшни орязвания на социалните помощи, по-стриктни правила за стачките и планове за електронни търгове за продажба на ипотекирани имоти, чиито притежатели не могат да погасят взетите от тях заеми. Мерките са много непопулярни сред бившите политически съюзници на лявото правителство.

По-късно днес са планирани и протести пред съдилищата срещу електронните търгове.

Всички пристанища в страната ще бъдат затворени в рамките на 24 часа. Стачката в южната ни съседка започва от полунощ и ще продължи до 24 часа утре, 11 януари, четвъртък. Преустановява се движението на фериботи и товарни кораби,

Анализатори определят мерките като изключително болезнени. Сред тях са тези за ускорено уреждане на проблема с необслужваните заеми. За целта от правителството се иска да увеличи онлайн търговете за недвижимите имоти на длъжниците. Дълговете им се оценяват на близо 100 млрд.евро.

Друга мярка е свързана с промените в синдикалния закон, които предвиждат ограничения при свикването на стачки. Заложените в проекта регулации предвиждат стачки да се организират само при наличието на по-голямо синдикално мнозинство. За такова ще се смята гласувалите 50 плюс един членове на първоинстанционните браншови сдружения.

Проектът включва и още мерки за орязване на семейните надбавки и доходи, промени в трудовото законодателство, облекчени правила за уволнения на служители, регулации за свободните професии и други.

Мерките са условие за финализиране на третия пореден преглед на гръцката спасителна програма. По тях предстои да се произнесат и финансовите министри от еврозоната на срещата им на 22 януари. При одобрение Гърция ще получи своя следващ транш от заемите по третата спасителна програма, от която страната иска да излезе успешно в средата на тази година без други кредитни споразумения.