Рания Андонопулу, втори министър на труда, социалното осигуряване и социалната солидарност, подаде оставка заради разкрития за получавани от нея субсидии за наем на апартамент, макар че такива се дават на всички депутати и министри.

Само след няколко часа оставка подаде и нейният съпруг Димитрис Пападимитриу, министър на икономиката. Явно, климатът в кабинета Ципрас се влошава и че това става, след като управляващата коалиция уверяваше, че ще извади страната от кризата и спасителните програми и ще доведе до край корупционния скандал Новартис, от който тя се надява да извлече дивиденти.

 "Катимерини" смята, че тези оставки са на доста висока цена за Ципрас. "Елефтерос типос" пише, че премиерът е приел оставката на Андонопулу, но ще задържи нейният съпруг Пападимитриу, съобщи БТА.

Сп. "Шпигел", чиято статия цитират вестници, пише в заглавие "Една от най-богатите гъркини политици е принудена да напусне кабинета", тъй като в продължение на десет години е получавала държавни субсидии, за да държи апартамент под наем в скъп квартал в центъра на Атина. Германското издание припомня, че наемът е бил даван, при все че един на всеки трима гърци живее на прага на бедността. 

"Та неа" преценява, че в управляващата коалиция съвсем не им е до промени, тъй като моментът е изключително деликатен - правителството започна от вчера нови консултации с кредиторите по четвъртия преглед на спасителната програма, в рамките на който има много горещи теми за уреждане.

Открити стоят също много национални проблеми като спора със Скопие за името на Македония, по който в управляващата коалиция цари разнобой, а на този фон е в ход и корупционен скандал заради раздавани подкупи на политици от швейцарската компания Новартис.

Въпреки това наблюдатели предполагат, че е въпрос на часове премиерът Ципрас да вземе незабавни решения за смяна на членове на своя екип. Преценява се, че ако има ремонт, той вероятно няма да е радикален, както някои предричат.

Все пак обаче нов министър за миграцията се очаква да има на мястото на Янис Музалас, който преди няколко дни излезе от болница. Ципрас трябва да запълни и мястото на заместник-министъра на образованието, след като на 14 февруари оставка от този пост подаде Костас Зурарис .

Като вероятен приемник на Димитрис Пападимитриу на поста министър на икономиката се сочи настоящият заместник-министър, отговарящ за Националната стратегическа оперативна програма ЕСПА, Алексис Харицис. За поста се чу и името на Никос Папас, който сега е министър в кабинета.

Някои издания не изключват Ципрас да изненада, като избере удобен момент, и промените му в екипа да са доста по-радикални от очакваните. Засега за непоклатим се смята външният министър Никос Кодзиас.

Въпреки търканията около името на Македония, Панос Каменос също изглежда, че няма да напусне министерството на отбраната. Твърдо на поста остава и приближената до Ципрас Ефи Ахциоглу, миенистър на труда.

Смята се също, че останалите членове на кабинета, като Димитрис Дзанакопулос и другите ресорни министри, ще си запазят постовете. Неизвестно било засега дали ще има промяна в министерството на мореплаването, тъй като сегашният титуляр Панайотис Курумблис е сред замесените в корупционния скандал Новартис и това създаде проблеми в кабинета.