През последните седмици френски съдилища два пъти отказаха да съдят мъже за изнасилване след сексуални отношения с 11-годишни, защото властите не можаха да докажат, че е имало принуда.

След бурните обществени реакции френското правителство изготвя закон, който определя, че сексът с деца под определена възраст по дефиниция е принудителен.

Министърката на правосъдието Никол Белубе в понеделник предизвика смайване сред феминистки организации, като заяви, че "си заслужава да се обмисли" законова минимална възраст 13 години за даване на съгласие за сексуални отношения.

Вчера активисти организираха протест в центъра на Париж с искане възрастта за сексуално съгласие да е минимум 15 години. Те размахваха табели с надписи "За него безнаказаност, за нея доживотна присъда" по повод последните случаи.

"Искаме законът да гарантира, че преди 15-годишна възраст не може да има понятие съгласие", заяви френската феминистка Каролин де Хаас.

Темата за сексуалния тормоз отново стана актуална по цял свят след обвиненията срещу холивудския продуцент Харви Уайнстийн в изнасилване и сексуални посегателства.

"След случая с Уайнстийн в САЩ имаше съдебни разследвания. Тук обаче политиците запазват пълно мълчание", каза Де Хаас.