Франция поиска помощ след парижките атентати и ЕС задейства за първи път клаузата за оказване на съдействие на държава от Общността, станала жертва на въоръжено нападение. Всичките 28 страни от ЕС приеха официалното искане на Франция.

До момента Франция не е искала съдействие от България за ответния си удар, това заявиха премиерът Бойко Борисов и министрите на външните работи Даниел Митов и на отбраната Николай Ненчев.

Митов увери, че институциите ни са готови да застанат заедно с Франция "в ситуация на ответни действия и по отношение на преформулиране политиката на ЕС за бързото решаване на конфликта" там.

Той припомни също, че по силата на чл. 42 ал.7 от Договора за ЕС Париж е поискал помощ от всички страни-членки, но това ще бъде на двустранна основа - т.е. през отношенията си с всяка една държава от Съюза "Франция търси възможности за колаборация при ответния си удар".

Митов уточни, че помощта, която ние сме готови да предоставим, ако ни бъде поискана, не е непременно военна, можело да се включим с логистика, информация - в зависимост от нуждите.

Ако ни бъде поискана помощ от Франция, ще обмислим искането, каза Ненчев. "Бихме могли да участваме и с логистична подкрепа, с обмен на информация, нещо, което е изключително важно”, заяви Ненчев. Той уточни, че разполагаме с доста информация, свързана с нашето военно разузнаване.

Считам, че биха могли да поискат експертиза, допълнителна информация, свързана с бежанските потоци. Ще окажем пълно съдействие", заключи Ненчев.

След като поиска една държава едно нещо, има много инструменти, които трябва да се задействат след това, за да говорим на тази тема и да плашим хората, каза премиерът Бойко Борисов.

Сухопътна операция?

Не може да се мине без сухопътна операция в Сирия, за момента не става дума по никакъв начин за участие на България във военни действия срещу Ислямска държава, заяви още Даниел Митов. Така или иначе обаче, добави той, няма как да си представим, че "Ислямска държава" ще бъде изкоренена от Сирия и Ирак без сухопътна операция.

Българската позиция е, че е нужно да бъдат въвлечени силно държавите в региона и самата Сирия. Но трябва да се върви в посока политическо решение на гражданската война в самата Сирия, която създаде вакуума, в който се настани ИДИЛ, подчерта първият ни дипломат.

Министър Ненчев коментира, че теоретически със сигурност е възможно.
Бих се радвал, ако е възможно. Не сме водили до момента разговори в този смисъл. Предполагам, че това решение ще се вземе на ниво министри на отбраната на ЕС и в НАТО. Естествено, че имаме готовност да участваме в сухопътна операция, имаме и задължение. Една от основните мисии, която е пред МО и въоръжените сили е точно такава – да участваме в мироопазващи действия извън границите на България”, каза още Николай Ненчев.