Това съобщи пред руската агенция РИА Новости говорителят на движението "Ал Фатах" Фаиз абу Аета, цитиран от БГНЕС.

"Ние сме готови да сътрудничим с всяка страна, която би дала свой принос за установяване на причините за смъртта на мъченика Ясер Арафат", подчерта той.

До ексхумацията на тленните останки на палестинския лидер се стигна, след като по инициатива на арабския телевизионен канал "Ал Джазира" в швейцарския Институт по ядрена физика е бил направен анализ на лични вещи на легендарния палестински лидер и в тях е открито значително ниво на радиоактивното вещество полоний.

Това, според изследователите, е могло да предизвика рязкото и необяснимо до този момент влошаване на състоянието на 75-годишния Арафат, който почина през 2004 година във военната болница в Перси, южно от Париж.
Лекарите се нуждаят от негов костен материал и от земята край тялото му и ако анализите покажат повишено съдържание на полоний, ще може да се каже, че Ясер Арафат е бил отровен.

Останките на палестинския лидер ще бъдат извадени за аутопсия от мавзолея в град Рамала, каза Набил Абу Рденех, говорител на настоящия палестински президент Махмуд Абас, цитиран от БТА. Говорителят не посочи датата, на която ще бъде извършена ексхумацията. "Искам светът да узнае истината за убийството на Ясер Арафат", каза съпругата му Суха Арафат пред катарската телевизия. Тя не отправи конкретни обвинения, но припомни, че Израел и САЩ са възприемали съпруга й като препятствие пред мира.

С полоний беше отровен и бившият руски шпионин Александър Литвиненко. Той почина в Лондон през 2006 г.