Висшето образование е от решаващо значение за развитието на необходимите знания и умения, за да може Европа да бъде конкурентна в световната икономика, обясняват от комисията, цитирани от БТА.

Председател на групата е бившият президент на Ирландия Мери Макалийз.
Тази година групата ще проучва кои са най-добрите пътища за постигането на високи резултати в преподаването, а догодина ще провери как учебният процес да бъде пригоден към ерата на цифровите технологии.

Ще се изготвят препоръки към националните и европейските органи на политическо равнище, към университетите и колежите.
През следващите три години експертите ще разговарят със специалисти в областта на висшето образование, с представители на изпълнителната власт и на стопанския сектор, както и със студенти и преподаватели.

С помощта на европейската система за класиране на университетите, чиито резултати предстои да бъдат публикувани за първи път догодина, ще бъде по-лесно да се сравняват различни висши училища и студентите ще разполагат с по-подробна информация, когато избират къде да учат, обясняват от ЕК.
Системата ще даде възможност на комисията да следи напредъка на университетите при качеството на преподаването и ученето, при научните изследвания, при стратегиите за международно сътрудничество и по въпроса за ролята на висшите училища за развитието на регионите.

Европейската програма за модернизиране на висшето образование, приета в края на миналата година, отбелязва областите, в които държавите от ЕС следва да полагат повече усилия.
Сред тях са подобряването на качеството и на практическата приложимост на висшето образование, така че учебните програми да отговарят на нуждите на студентите, работодателите и професиите на бъдещето, както и увеличаване на броя на студентите.
Насърчава се по-тясното сътрудничество между университетите, предприятията и научноизследователските центрове.

Наскоро от ЕК обявиха, че започват инициатива да се признават уменията и компетентностите, придобити извън училището или университета.

Висшето образование никога не е било на по-високо ниво
, похвали преди дни ВУЗ-овете в страната ни министърът на образованието Сергей Игнатов.

Тази седмица парламентът ще обсъди на първо четене промени в Закона за висшето образование. Вносители са депутати от различни парламентарни групи.
Сред промените е възможността университети у нас сами да признават дипломи и така по-лесно да приемат студенти от чужбина. Нашите висши учебни заведения ще могат да откриват филиали в чужбина, за да печелят и извън територията на България, като участват в международни проекти.