Над 700 от 948-те кметове на Каталуния се събраха в Барселона, за да изразят решителността си да организират референдум за независимост на тази испанска област, въпреки че Конституционният съд замрази процедурата докато разглежда иск на централното правителство, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Въпреки съдебната забрана над две трети от каталунските кметове вече заявиха, че ще предоставят общински помещения за насрочения за 1 октомври вот.

В сряда главната прокуратура на Испания нареди на прокурорите в Каталуния да изпратят призовки на кметовете, които смятат да съдействат за "организирането на това незаконно гласуване" и да им повдигнат обвинения. Ако кметовете не се явят на призовката, те може да бъдат арестувани.

В демонстрацията участваха и премиерът на каталунското регионално правителство Карлес Пучдемон и кмета на Барселона Ада Колау, отбелязва Асошиейтед прес.

В петък премиерът Мариано Рахой заяви по адрес на сепаратистите: Не подценявайте силата на испанската демокрация. Правовата държава работи. На това Пучдемон отвърна днес: Не подценявайте силата на каталунския народ.

Сепаратистите разполагат с мнозинство в регионалния парламент на Каталуния от 2015 г., но каталунците са силно разделени по въпроса за независимостта, отбелязва Франс прес.