Това обявиха в края на двудневната неформална среща на външните министри на Европейския съюз - върховният комисар по външна политика Федерика Могерини и първият ни дипломат Екатерина Захариева, предаде БНТ.

Европейските външни министри обсъдиха днес документа, изготвен от Еврокомисията и със страните кандидатки за членство - сред тях Македония, Албания, Сърбия и Черна гора.

Федерика Могерини и Екатерина Захариева определиха като положителните дискусиите за евроинтеграцията на Западните Балкани, но в хода на двудневната среща на преден план излязоха и някои разнопосочни реакции не само сред страните членки, но и сред странитекандидатки.

2025-та година не е крайна дата цел за членство, а хоризонт поясниха Федерика Могерини и Екатерина Захариева и посочиха, че ако някои от страните е готова преди тази дата, то няма да има пречка пред членството. Повод за изказванията им беше реакцията на Унгария, че 2025 г. е много далечен срок.

Тук в София видяхме истинска политическа воля от страна на Гърция и Македония за решаване на спора с името, заявиха на заключителен брифинг Могерини и Захариева и определиха като реалистичен оптимизъм да очакват Албания и Македония да получат дата за начало преговори до юни.

Според Могерини този хоризонт, който беше споменат от Захариева 2025 година е реалистична, възможна перспектива.

Това не е цел, не само за двете страни, които в момента са в процес на преговори, но и за други страни, които могат да започнат да преговарят. Това лично е моето желание това да се случи от сега до юни, допълни тя.

Сърбия: Няма да признаем Косово срещу членство в ЕС


Според Екатерина Захариева календарът предполага април месец да излезе докладът по отношение на всяка една от страните.

Много се надявам след което юни месец на съвет да се вземе решение за започване на преговори със Скопие и Тирана, считам че има време, считам че е много голяма вероятността това да се случи, каза българският външен министър.

Сигналите за добър диалог между Скопие и Атина дойдоха и от самите външни министри.

Македонският първи дипломат Никола Димитров заяви, че до дни очаква Гърция да представи своето проектопредложение за решаване на спора. Вчера Димитров и Козияс са имали двустранна среща тук в София.

По думите на Никола Димитров - министър на външните работи на Македония това би било голям повод за обща радост.

Искаме да направим всичко възможно през юни да има политическо решение и да направим всичко възможно да убедим и Гърция да бъде част от този консенсус за Македония. Това ще бъде добра работа за Македония, за България, за всички наши съседи, за Балканите и за Европа, каза министърът.

Никос Кодзиас допълни, че времето днес е по-хубаво от вчера. Решаването на двустранните спорове е основен момент в стратегията за Западните Балкани. 

Европейските дипломати обаче твърдят, че корупцията, мощните криминални групи, които извършват трафик на оръжия, наркотици и мигранти през европейските граници са начело на дългия списък от проблеми, които 6-те държави от Западните Балкани трябва да решат пред да бъдат допуснати в семейството на Европейския съюз.

В крайна сметка страните-членки се разделиха на скептици и оптимисти по отношение на Западните Балкани - част от тях като Германия например смятат, че решаването на дълогогодишните спорове и проблемите с корупция са труднопреодолими, а други като Унгария настояват за активна роля и за ускоряване на процеса на евроинтеграция.