Канцеларията на премиера Бенямин Нетаняху съобщи, че той и кметът на Ерусалим Нир Баркат са съставили работна група, която да намери решение на въпроса. Този екип ще води преговори с църковни представители.

Баркат заявява, че планът му за данъчно облагане се отнася само до търговски обекти, които са собственост на църквата, а не до места на вероизповедание. Църквите обаче смятат, че този план нарушава дългогодишни договорености.

Висшите духовници от Гръцката православна, Арменската апостолическа и Католическата църква, които заедно се грижат за обекта, взеха в неделя необичайното решение да затворят храма "Възкресение Христово", разположен върху местата, където християните вярват, че Исус Христос е бил разпнат, погребан и възкръснал.

Оттогава хиляди поклонници и туристи от цял свят намират затворен широкия портал. Това се е случвало твърде рядко през последния четвърт век и не е траяло дълго.

Висшите духовници критикуват неотдавнашното решение на градските власти в Ерусалим да обложат с данък част от църковните имоти. Според кметството става дума за имоти, които не се използват като култови сгради, като храма Възкресение Христово или пък за религиозно обучение, а за дейности с търговски характер, пораждащи приходи - примерно от наеми.

Кметството е изчислило, че дълговете към него възлизат досега на около 150 милиона евро.

Според църквите това означава средствата да бъдат отнети от финансирането на техните важни социални дейности. Духовниците протестират освен това срещу израелски законопроект, който според тях ще позволи еврейската държава да иззема земи, продадени от православната църква на частни инвеститори.

Текстът, предвиждащ финансови обезщетения за инвеститорите, цели да успокои обитателите на имотите, които се страхуват инвеститорите да не ги изселят, за да изпълнят по-доходни програми.

Освен това според църквите действията на израелските власти целят да бъде отслабено християнското присъствие в Ерусалим. Храмът Възкресение Христово е в Източен Ерусалим - палестинската част на града, анексиран от Израел. Международната общност смята тази анексия за незаконна.