Ердоган е изразил такова очакване в интервю за ТАСС, дадено в навечерието на утрешното му посещение в Русия:

"Това ще бъде историческо посещение, ново начало. В преговорите с моя приятел Владимир ще бъде открита, вярвам, нова страница в двустранните отношения. На нашите страни предстои много да направят заедно".

Участието на Русия е много важно за урегулирането в Сирия, е подчертал Ердоган.

"Без Русия е невъзможно да се намери решение на сирийския проблем. Само в сътрудничество с Русия ние ще можем да преодолеем кризата в Сирия"
, е заявил още той.

Разследването спрямо Алпарслан Челик, заподозрян за убийството на пилота на руския Су-24 Олег Пешков, продължава, е казал Ердоган пред ТАСС.

Това е първият известен случай, в който турският президент лично взема отношение по случай с Челик, който е пряко свързан с инцидента, замразил за 7 месеца отношенията Москва - Анкара.

"Човекът, станал причина за смъртта на руския пилот, в настоящия момент се намира в затвора. Съдебният процес против него продължава. Това аз бих искал специално да отбележа", е казал Ердоган.

На 24 ноември м.г. ВВС на Турция свалиха руския бомбардировач Су-24, припомня ТАСС. Екипажът успя да се катапултира, но един от двамата пилоти, Пешков, беше убит със стрелба от земята, докато се спускаше с парашут, втория летец беше спасен.

Ердоган говори и за туризма, първата сфера, в която се почувства подобряването на отношенията миналия месец. Пред ТАСС той уверява, че Турция взема всички необходими мерки за гарантиране на сигурността на руските туристи.

"Туризмът сближава нашите народи – смята турският президент. – Аз съм убеден, че благодарение на пристигането на руснаци нашето сътрудничество ще се развива."

Турция е готова незабавно да направи стъпки за реализация на "Турски поток", е казал също Реджеп Тайип Ердоган. "Няма пречки за това", е добавил той.

По думите му Турция сега получава най-много газ от Русия – до края на юли обемът на внесения газ е бил 12,5 милиарда куб. м.

Проектът "Турски поток" беше обявен от руското ръководство през декември 2014 г. след прекратяването на "Южен поток", припомня ТАСС.

От руска страна очаквания за срещата изрази по-рано помощникът на Путин Юрий Ушаков.

Кремъл разчита, че подходът на Анкара по въпросите за Сирия ще бъде по-конструктивен и позициите на Русия и Турция ще може да се сближат, каза той пред журналисти.

Германия не смята, че едно затопляне на отношенията между Турция и Русия ще се отрази на ролята на Турция в НАТО, заяви днес говорителка на германското външно министерство, цитирана от Ройтерс и БТА.

Важно е тези две страни да комуникират предвид напрегнатата ситуация в региона и ролите им за слагане край на гражданската война в Сирия, изтъкна Завсан Шебли.

"Не смятаме, че сближаването между Турция и Русия ще има последици за партньорството за сигурност в рамките на НАТО. Турция е и остава важен партньор в НАТО", каза тя.

Шебли не потвърди съобщенията, че германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер ще бъде на посещение в Русия на 14 и 15 август, предаде ТАСС.