Това изчисли пред журналисти в парламента председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова във връзка с вчерашното решение на кабинета да обложи с 10 на сто лихвите по депозити.

Категорично в случая няма двойно облагане, отрече тя. И обясни, че хората са платили данък върху доходите, които са депозирали като главница, а лихвата, която получават - това е допълнителният доход, който ще бъде обект на облагане.

Например, посочи Стоянова, при 100 000 лв., вложени в банка, се получава допълнителен годишен доход като лихва в размер на 4000 лв.  Ако обаче с тези пари бъде купен магазин, който да бъде отдаден под наем, парите от това ще бъдат обложени също с 10 процента. В този смисъл има равнопоставеност при облагането на всички доходи, които се получават от физическите лица, обобщи председателят на бюджетната комисия.

Тя не се опасявала и от ефекта "бурканбанк" или "дюшекбанк".
Първо, защото сигурността, която банките дават на парите, няма къде другаде да се получи, и второ - хората, които имат малки депозити, няма да усетят кой знае каква данъчна тежест, изброи плюсовете председателят на бюджетната комисия. Корекция в софтуера на банките би направила този механизъм работещ, посочи Стоянова, цитирана от БТА.

Менда Стоянова смята новия "десятък" за икономически обоснован. Така, както се облагат доходите от труд, от допълнителен труд, наеми и др, трябва да се облагат и тези "пасивни доходи" от лихви, посочи тя. По думите й, у нас доходите на физическите лица, както и на фирмите, се облагат с 10 на сто плосък данък, ставката е ниска и означава , че трябва да има много широка данъчна основа, върху която да се налага, затова всякакви изключения са неприемливи.
България е единствената страна в Европа, която не облага доходите на лицата от лихвите, припомни един от аргументите за този ход на управляващите Стоянова.

Ако данъкът върху лихвите отпадне от бюджета, ще трябва да променим и разходната, и приходната му част, каза пред БНТ по-рано Стоянова. От този данък се очакват около 120 млн. лева.

Няма да бъдат изтеглени парите от банките, тъй като няма достатъчно висока доходност на инвестиции, които да бъдат направени в момента. Това каза пред bTV и финансистът Емил Хърсев, цитиран от КРОСС. В момента лихвите в офшорните зони са 0,25%, докато у нас са 4%, каза той.
Плоският данък работи по-добре, когато е по-широко приложим, защити новият десятък финансистът. Цялата реститутска класа прибира доходи от ниви и те не се облагат изобщо, каза Хърсев.

Плевнелиев: Да се обсъди сериозно

Предложението на правителството лихвите по банковите влогове да бъдат облагани с 10% данък има нужда от сериозно обсъждане, заяви президентът Росен Плевнелиев, цитиран от БГНЕС.
Искам да чуя повече аргументи в парламента за този данъка, заяви Плевнелиев. "Въпросът заслужава сериозен дебат. Смятам, че сравнително изненадващо се появи тази идея, но очаквам и съм сигурен, че тепърва предстоят качествени дебати в парламента", отбеляза още държавният глава.

Одобрявате ли данъка върху лихвите - Анкета