Според Франс прес става дума за мъж, който е освиркал президента на излизане от вечерната молитва в джамията, а после се опитал да го замери с обувка. Кадри от атаката се виждат на видеоклип, качен в интернет, от който става ясно, че мъжът е неутрализиран първо от охранителите на иранския президент, който после влязъл в колата си, предаде БТА.

Срещу джамията четирима младежи пък "приветстваха" Ахмадинеджад с плакати с враждебни текстове заради иранската подкрепа за сирийския режим. "Ахмадинеджад не вярвай, че сирийската кръв се пролива напразно", гласеше един от надписите.

Иранският президент пристигна в Кайро за участие в утрешната среща на върха на Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС), съобщиха световните агенции. Това е първото посещение на ирански държавен глава в Египет след ислямската революция в Иран през 1979 година.

На летището в Кайро Ахмадинеджад беше посрещнат и разцелуван от египетския си колега, ислямиста Мохамед Морси, се вижда от кадри, излъчени от египетската държавна телевизия. Двамата лидери проведоха 20-минутен разговор, в който основна тема беше гражданската война в Сирия.
Иран е близък съюзник на режима в Дамаск, а Египет е сред тези, които призовават сирийският президент Башар Асад да се оттегли.

Египет и Иран, които са членове на ОИС, не поддържат дипломатически отношения. Те бяха скъсани от Техеран в знак на протест срещу израелско-египетския мирен договор, сключен през 1979 г. от тогавашния египетски президент Ануар Садат, отбелязва Франс прес. Подобна визита би била немислима при управлението на Хосни Мубарак, подкрепяния от военните автократ, който през 30-годишното си управление опази мирния договор с Израел и задълбочи връзките между Кайро и Запада, посочва Ройтерс.

След падането на Мубарак и идването на власт на ислямистите Техеран призова за нормализиране на връзките с Кайро, но новите египетски власти досега се отнасяха сдържано към това предложение.
Посещението вероятно ще бъде внимателно следено от сунитските страни в Персийския залив, водеща сред които е Саудитска Арабия, която твърдо се противопоставя на политиките на шиитски Иран в региона и се отнася предпазливо към него.

Организацията "Мюсюлмански братя", към която принадлежи Морси, дава признаци, че някой ден Египет може да възстанови напълно дипломатическите отношения с Иран. Самият Морси обаче подчертава, че сигурността на сунитските държави в Персийския залив, на които Кайро много разчита във финансово отношение, е пряко свързана с тази на Египет, коментира Асошиейтед прес.

По време на посещението Ахмадинеджад ще се срещне с великия шейх Ахмед ал Тайеб, който ръководи най-влиятелната ислямска институция в сунитския свят - университета "Ал Азхар", и ще направи обиколка на пирамидите в Гиза.