Морси бе главният обвиняем по делото за смъртта на поне 10 души, които загинаха преди три години при сблъсъци между привърженици на "Мюсюлмански братя" и протестиращи, отбелязва БНР.

Обвиняеми по делото са още 14 функционери на движението. 12 от тях също получиха 20-годишни ефективни присъди, а другите двама - по 10 години.

Морси бе оправдан по обвинението за подстрекаване към убийство на двама протестиращи и един журналист, което според повечето наблюдатели щеше да му донесе смъртна присъда.

Бившият президент на Египет е подсъдим по още две дела - за държавна измяна и шпионаж в полза на чужда държава, както и за бягството от затвора на лидерите на ислямистите през 2011 г. Ако бъде признат за виновен, дори по едно от делата, Морси може да получи смъртна присъда.

Мохамед Морси бе отстранен от военните през юли 2013 г. след масови протести срещу него с обвинения, че той и "Мюсюлмански братя" монополизират властта. Движението е забранено в Египет.

Срещу привърженици на бившия египетски президент вече са произнесени повече от 200 смъртни присъди, които обаче подлежат на обжалване.