Вчера лидерът на ДСБ Радан Кънев призова всички проевропейски, реформаторски и дясноцентристки партии, включително ГЕРБ, да загърбят партийните страсти и заедно да застанат зад кандидатурата на Плевнелиев, защото той води най-успешната досега евроатлантическа политика.

Самият той остана неприятно изненадан и заяви, че ще обяви позицията си в края на юни, както вече декларира.

Днес Кунева коментира от Русе, че предложението на ДСБ най-вероятно ще рефлектира тежко върху Реформаторския блок (РБ).

Това наистина е крайно необичайно - да се издигне кандидатура, без да попиташ човека. Не мога да си го обясня по никакви нормални правила - политически или пък чисто човешки”, изтъкна вицепремиерът и образователен министър, цитирана от БТА.

От изявлението на ДСБ обаче стана ясно, че те не издигат Плевнелиев за  кандидат-президент и съзнателно не са говорили с него. Кънев изрично подчерта, че целта им е с предварително заявената си подкрепа да стимулират Плевнелиев да се кандидатира за втори мандат. 

Кунева допълни, че не разбира защо това е направено, но ДБГ няма да влиза в спекулации. Но изтъкна, че Плевнелиев сам е разчел зад този ход много тежка политическа интрига, имайки предвид първото му изказване пред вестник, в което той дори казва, че е в стила на Иван Костов и Георги Първанов.

"С такива скандали това е много лош ход. Ако някой иска да убие РБ, това е стъпка в тази посока. Не смятам, че хората, които са стигнали до ниво ръководители на съответните партии, са недостатъчно умни. Ако това не е политическа глупост, какво друго може да бъде. Разбирам мотивите на президента да се изкаже по този начин. Независимо, че изглежда, че той е първата жертва на подобна интрига, мисля, че дълбоката цел е РБ", коментира още Кунева.

По думите й това рефлектира тежко върху РБ - по-тежко, отколкото върху президента. Според нея Росен Плевнелиев ще успее да го преодолее и го е направил много бързо с изявлението си. 

"Ние, ДБГ, дадохме доверие. Няма да променим поведението си. Няма да играем нито с интриги, нито с омраза, нито със съдбата на страната ни. Това, че държавата е хвърлена два дни да говори за несъществуващо като възможност предложение, за мен е страшна загуба на време", подчерта тя.

Кунева каза още, че за нея е важно РБ да бъде единен и самата тя прави всичко възможно това да бъде така. По инициатива на ДБГ например били възстановени сбирките на изпълнителния съвет на РБ всеки вторник.

"Въпросът е да направим нещо повече. Местните структури го искат. Надявам се те да окажат натиск върху ръководството си да се държи прилично", изтъкна тя.

От известно време самата Кунева лансира за кандидат-президент на РБ своя съпартиец Найден Зеленогорски. 

По-рано днес зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов също коментира, че с изявлението си Радан Кънев цели поредната интрига, за да търси легитимност за евентуална кандидат-президентска кампания.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За предложения на президента Плевнелиев втори мандат