Според тъмносините подобен заем е необясним и неаргументиран.

"Докато протестираме, се подготвят мащабни кражби чрез актуализиране на държавния бюджет в полза на енергийната мафия в България", каза Кънев.

Вчера премиерът Пламен Орешарски и финансовият министър Петър Чобанов обявиха независимо един от друг, че се налага ремонт в бюджета поради риск от по-малко приходи в размер на над 1 млрд. лв.

Кабинетът предвижда да емитира нов държавен дълг.

Данните от Националния статистически институт показаха излишък към месец май от 45.5 млн. лв. Излишъкът обаче е двойно по-малък от този през миналата година, а събираемостта на данъците леко се е понижила.

Министърът на енергетиката в служебното правителство Асен Василев пък обяви, че за да падне цената на тока с 5%, както се очаква, са нужни 200-300 млн. лева,
"някъде от системата".

"С предвидения заем правителството на Пламен Орешарски ще нанесе финансов шок, това е най-голямата дългова порция, която ще ни се сервира от 10 години насам", заяви Димитър Бъчваров, член на националното ръководство на ДСБ.

От партията не приемат оправданието за около 1 млрд. лева по-малко очаквани приходи и искат отговор защо се предвижда подобен спад.

"Премиерът дължи отговор какво е станало, че се налага този драматичен обрат", допълни Бъчваров. 

За това алармираха и експерти от "Отворено общество" и ИПИ.

"Начинът, по който кабинетът прехвърля вината за всички проблеми на предишните управляващи, удивително напомня поведението на Бойко Борисов", се казва още в позиция на ДСБ, представена от Иван Иванов, също член на ръководството.

В нея се напомня, че огромната задлъжнялост на НЕК от 1,9 млрд. лв., за която сигнализира енергийният министър Драгомир Стойнев, идва преди всичко от натрупаните задължения по АЕЦ "Белене", където са изхарчени до момента 1,8 млрд. лв., както и заради хидровъзела "Цанков камък", чиято цена е надминала 500 млн. евро.

Какво предлага ДСБ
  • правителството да закрие БЕХ като неефективна и излишна бюрократична структура
  • публично кабинетът да потвърди окончателното прекратяване на проекта АЕЦ "Белене"
  • до края на юли Министерството на икономиката и енергетиката да либерализира енергийния пазар

Позицията на ГЕРБ

Вероятно управляващите се готвят да харчат пари предизборно и това е добрата новина за протестиращите. Така депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев разчете пред журналисти едно от възможните обяснения за решението на правителството да актуализира бюджета за тази година. От ГЕРБ се противопоставят на актуализацията.

Владислав Горанов припомни, че приходите за първите пет месеца на годината
изпреварват със 792 млн. лв., или със 7,2 на сто тези от миналата година.

Според депутата Диана Йорданова, статистиката на финансовото министерство показва, че събраният през тази година ДДС е с 336 млн. лв. повече спрямо същия период на 2012 г., а изпълнението на програмата изпреварва миналогодишното.

При събирането на акцизите наистина има изоставане, но за пет месеца то е само 35 млн. лв. - далеч над очакваните от министър Петър Чобанов 450 млн. лева, твърдят предишните управляващи.