В сряда седем народни представители от "Коалиция за България", членове на Комисията по правата на човека, са подкрепили искането на националистите срещу декларацията, с която парламентът осъди Възродителния процес.

Предложението все пак е било отхвърлено, тъй като петима депутати от ГЕРБ и трима от ДПС са гласували "против" и така гласовете са се изравнили.

Днес Местан настоя за официална позиция на БСП.

"Един от водещите критерии за демократичност в нашето общество е отношението към Възродителния процес. Седем депутати от БСП не са издържали на този критерий. Надявам се и очаквам ръководството на партията да се разграничи", добави лидерът на ДПС на пресконференция.

Той заяви, че му е трудно да сдържа емоциите си по темата и подчерта, че ДПС е силно огорчено от гласуването на червените депутати, което определи като "абсолютно скандално и неприемливо". И бе категоричен, че партията му няма да отстъпи от ценностите си и да направи компромис по въпроса.

Местан подчерта, че не е засегнал сам темата, а отговаря на журналистически въпроси.

"Информацията за гласуването я получих от д-р Кърджалиев (Тунчер Кърджалиев - депутат от ДПС - б.р.)още в сряда. И на срещата със Станишев аз не поставих този въпрос, не засегнах темата и на вчерашната пресконференция, защото ако бях го сторил, убеден съм, че щях да бъда уличен в опит за етнизиране на ситуацията", изтъкна Местан. 

На въпрос кога според него Станишев е бил искрен - в извиненията си на Орлов мост за Възродителния процес (когато двамата се разцелуваха на митинг - б.р.) или с поведението си в парламента, лидерът на ДПС заяви, че ще отговори, когато чуе официалната позиция на БСП.

По думите му, ако това е позиция само на отделни членове на парламентарната група и не се споделя от ръководството, най-вероятно щял да призове тези зрели позиции на лидера час по-скоро да се споделят от всички членове на БСП.

"Ако обаче позицията на ръководството на БСП е в подкрепа на гласуването на седемте народни представители, тогава вече пред нас ще възникне още по-драматичният въпрос - за какво става въпрос, какво се е случило на Орлов мост", каза Местан.