Два румънски автомобила със седмина пътници са извадени от снега в района на село Ваклино, община Шабла, и са ескортирани до Румъния.

Други две леки коли с четирима румънски граждани са изтеглени край шабленското село Езерец. Помощ е оказана на още четирима румънци, аварирали с автомобил край каварненското село Топола.

През изминалата нощ десетки пътници в аварирали автомобили в региона са спасени и евакуирани.

По пътя за добричкото село Смолница са спасени 80 граждани, пътували с 35 автомобила. Пътници, изпаднали в беда, са настанени в Добрич, Каварна, селата Карапелит, Козлодуйци, Божурово, Спасово.

Единайсет екипа от пожарникари и спасители са помагали на хората. За овладяване на сложната зимна обстановка техника е предоставена от регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" във Варна, а от Велико Търново се очаква да пристигне машина-амфибия.

Към момента екипите на пожарните служби от Добрич, Русе, Силистра, Варна, Търговище и Шумен участват в транспортирането и осигуряването на достъп до болнични заведения на почти 200 човека, на които трябва да бъде извършена хемодиализа по график.

Служителите от Варна и Добрич са оказали съдействие на медицинските екипи за транспортиране на две родилки и те вече са настанени в съответните лечебни заведения.

Над 120 сигнала през последните 24 часа, свързани със зимната обстановка, са били подадени към 11.30 часа, сочат данните на МВР.

В Североизточна България снежната обстановка е най-сложна заради силните ветрове и намалената видимост. Най-тежко е Добрич.  Екипи продължават да работят за разчистване на пътищата към Кардам и Дуранкулак, за да може главните направления в региона да бъдат отворени по-бързо.  Обявено е бедствено положение за четири селища в Силистренско.