Предвижданото от експертите на ДКЕВР повишение на цената на топлинната енергия за най-голямата топлофикация - Софийската - е с 11,6%.

Най-голямото увеличение обаче е за русенци - с близо 18,9%.

За пловдивската топлофикация "ЕВН България Топлофикация" увеличението е 10,3%.

За "Далкия Варна" предвижданото повишение е 11,5%, за "Топлофикация Бургас" - 7,1 процента, за "Топлофикация Враца" - 9,9 процента, а за Топлофикация Велико Търново- 11,4 процента.

ДКЕВР предвижда намаление на цените на топлинната енергия в Перник с 10,3 процента и Сливен - с 4,2 процента.

Докладът с предложените изменения на цените ще бъде обсъден на открито заседание на комисията на 3 юни в присъствието на представители на сектора.

В доклада се предлага да се намалят преференциалните цени на електрическата енергия най-вече в резултат от намаляване на размера на добавките за преференциалните цени, посочват от ДКЕВР.

По този начин се намаляват разходите, които участват във формирането на цената на енергията, по която НЕК в качеството си на обществен доставчик продава електрическа енергия на крайните снабдители за осигуряване потреблението за клиентите на регулирания пазар.

Намаляването на добавките и повишената акцизна ставка на природния газ от 0,1 лв. за гигаджаул на 0,6 лв. за гигаджаул води до увеличение на ценообразуващи елементи, формиращи цената на топлинната енергия, обясняват от ДКЕВР.

Според регулатора с промяната на цените ще се осигури равнопоставеност между интересите на клиентите, ползващи топлинна енергия и тези, ползващи електрическа енергия.