Това стана ясно от изявление на шефа на ДКЕВР Боян Боев, който отчете, че НЕК е задлъжняла с 2.9 млрд. лв.
Милиард и половина от тях са свързани с дейността "Обществена доставка на електрическа енергия", а останалата част - с разходи по проектите АЕЦ "Белене" и "Цанков камък".

Разходите и инвестициите на НЕК >>

Председателят на ДКЕВР Боян Боев посочи, че се търсят начини задълженията на НЕК да не се отразят върху крайната цена на тока.

Ето какво каза Боев, цитиран от БНР:

"Този дефицит, част от него го покриваме и ще го покрием следващата година. В следващия ценови период ние очакваме доста промени да настъпят, които следва да балансират част от този недостиг. А остатъкът от него и разликата от положителния ефект и натрупаните разходи до момента, които не са компенсирани от Държавната комисия, да бъде изравнявана и да бъде намерен конкретният механизъм, в който да не се усети, или да не се усеща, или да няма отражение върху крайните потребители. Това е нашата цел, казвам го най-отговорно."

Цените, "Мариците" и ВЕИ

Ако не се случат нашите предложения за промени в дългосрочните договори с двете американски ТЕЦ и в Закона за енергията от възобновяеми източници за ограничаване изкупуването на енергия от ВЕИ, ние ще трябва да седнем най-отговорно и да актуализираме цените на тока всяко тримесечие, заяви Боян Боев.
Той обаче изрази личното си мнение, че няма да се стигне до това и че в най-кратки срокове трябва да се предприемат промените.

Вчера ДКЕВР пусна две жалби до Европейската комисия срещу дългосрочните договори на ТЕЦ „Марица Изток 1“ и ТЕЦ „Марица Изток 3“ и на ВЕИ-производителите. Регулаторът иска преразглеждане на договорите. Боев уточни, че се очаква отговор от Европейската комисия по внесените жалби в законоустановения срок, който по думите му е две седмици.

Членовете на ДКЕВР не се ангажираха с по колко процента ще трябва да поскъпва токът всяко тримесечие, ако не бъдат изпълнени техните предложения, и отбелязаха, че през септември ще са ясни и данните от балансиращия пазар, който вече работи. Очаква се разходите за НЕК да намалеят благодарение на балансиращия пазар, посочиха от регулатора.