Председателят на комисията Боян Боев обясни, че жалбите са за неправомерна държавна помощ в договорите на НЕК за задължително изкупуване на енергията от т.нар. "американски ТЕЦ-ове" и за прекомерна държавна помощ при договорите с ВЕИ-производители за задължително изкупуване на произведената от тях енергия.

Жалбите са изпратени миналата седмица и ДКЕВР очаква ЕК да се произнесе и да разреши на българския регулатор да ограничи изкупуването на енергия по дългосрочни договори.

Според Боев, ако не бъдат предприети мерки за ограничаване въздействието на договорите както на т.нар американски централи, така и на ВЕИ-производителите върху енергийната система, ДКЕВР ще е принудена на всяко тримесечие да актуализира цената на НЕК на базата на допълнителните разходи.

ДКЕВР вече поиска НЕК да предоговори дългосрочните споразумения за изкупуване на електроенергия с "ТЕЦ „Марица Изток 1“ с 30% и ТЕЦ „Марица Изток 3“ с 20%. Регулаторът иска общо три от блоковете на двете централи да са на свободния пазар.

ДКЕВР: Нарушават се правилата на ЕС

ДКЕВР е решила да сезира и ЕК, защото общностното право на ЕС се нарушава. По силата на споразуменията с двете ТЕЦ НЕК е задължена да изкупува цялата произведена от тях енергия, а това не съответства на принципите на Третия енергиен либерализационен пакет.

"Споразуменията, сключени през 2001 г. с двете централи, предпоставят участие на държавни ресурси, наличие на икономическо предимство, нарушаване на конкуренцията и ефект върху търговията; това е заплаха за задължението на България да осигури пълна либерализация на енергийния пазар", обясни още председателят на регулатора.

Жалбата срещу ВЕИ

Боев посочи, че регулаторът е поискал от министъра на енергетиката да предложи промени в Закона за енергията от възобновяеми източници, така че ДКЕВР да може всяка година съобразно с потреблението на енергия, да определя количества, които да се изкупуват от ВЕИ по преференциална цена. А останалите количества енергия да се изкупуват по цена на енергията в излишък на балансиращия пазар.

Предложението предвижда и на производителите да се даде възможност, ако искат, да преминат изцяло на свободния пазар.

В жалбата си за ВЕИ-производителите ДКЕВР е посочила, че тяхната мощност многократно надвишава и преизпълнява целите на България до 2020 г., и то при икономически обременяващи условия за крайните потребители и бизнеса.
Схемата за определяне на преференциални цени представлява прекомерно подпомагане на производителите на електрическа енергия, смятат от ДКЕВР.

Очаква се решението на ДКЕВР за цени на електроенергията от 1 юли да бъде публикувано на 30 юни.

Междувременно от "Булгаргаз" алармираха пред ДКЕВР, че ще изпаднат в затруднено финансово положение, ако цената на синьото гориво бъде намалена, както се предвижда с 2.5%.
Боян Боев каза, че възраженията на дружеството ще бъдат разгледани.