В жалбата си Вангел Диманов е написал, че е налице пряка дискриминация спрямо пенсионерите, предаде БГНЕС. Според него е недопустимо бивш премиер и настоящ кандидат за такъв да си позволява да третира най-бедната социална група като причина за "изяждането" на фискалния резерв на държавата.  
 
"Ние вече изядохме дървото така - на последното заседание на Министерски съвет БСП вдигнаха пенсиите, ние ги плащаме 4 г. Казват: "ГЕРБ изядоха фискалния резерв", не - изядоха го българските пенсионери. 4 млрд. от фискалния резерв заминаха в увеличенията на пенсиите", бяха точните думи на Борисов, които разгневиха възрастните хора.
 
В жалбата си Диманов е изложил следните аргументи:
 
"Размерът на минималната пенсия през 2009, 2010 и 2011 г. е бил непроменен и е сведен до сумата от 136,08 лв., а през 2012 г. е достигнал до 145 лв. (данните са извлечени след справка в НОИ). Допуснатото през 2012 г. увеличение е в размер на 8,92 лв. или 8%, а това през 2013 г. е в размер на 5 лв. или 4 %, т.е. за последните 4 години размерът на миним/алната пенсия се е увеличил с общо 13,92 лв. или 10%.  Към септември 2012 г. броят на пенсионерите се е равнявал на приблизително 2,2 млн. души, като почти 60% от тях са с пенсия до 271 лева, а общият размер на отпуснатите пенсии възлиза на около 870 млн. лева". 
Следователно, пише още Диманов, изказването на бившия премиер, че разходваните средства са 4 млрд. лв. и "изяждат" фискалния резерв, не само не може да бъде възприето, а следва да се счита за "изключително безочливо и невярно", особено предвид обстоятелството, че в период от 3 години минималният размер не е бил увеличаван изобщо.
 
Възрастният мъж настоява за справка от НОИ, която да даде отговор на въпросите:
  • какъв е бил минималният размер на пенсиите за периода 2009-2013 г.
  • какъв е бил броят на лицата, получаващи пенсия за същия период от време.
Вангел Диманов изтъква, че изказването на Борисов представлява дискриминация по смисъла на Закона от защита от дискриминация, който забранява всяка пряка или непряка дискриминация, основана на пол, раса, народност, увреждане, възраст, имуществено състояние или всякакви други признаци, установени в закон или международен договор, по който България е страна.