Кънчо Димитров заяви, че е уволнен, защото подавал сигнали до институциите за корупция в системата, а министър Московски пък контрира, че служителят не е подавал сигнали.

В Дир.бг ще ви разкажем дали наистина Кънчо Димитров е подавал сигнали до ръководството, какво е искал и какво е било направено.

Един от случаите е, когато млад мъж се явява на практически изпит за шофьор, но у инспекторите остава впечатлението, че курсистът не познава знаците.

За случая има подаден сигнал до заместник-мистъра Ангел Попов на 5 декември 2016-а. Отношения по него взима и главният секретар на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ Дамян Войновски.

С.С.Л. се явява на изпит. След като завива по улица, изведнъж спира и пита дали може да се върне. Попитан защо, той отговаря, че е влязъл в забранена улица. При това положение инспекторът му рисува знак „Забранено паркирането“ и го пита какво значи, а курсистът казва, че е „Забранено“, но не уточнява какво. Така изпитващият прекратява шофирането и обявява изпита, че не е взет. А след това курсистът е допуснат до нов практически изпит.

След като това е докладвано, отговор се получава от главния секретар Дамян Войновски на 28 април 2017, който обяснява: „... че въпреки, че необходимо кандидатът да притежава теоретични познания, фактическата оценка на същите се поставя по време на теоретичния изпит. Обстоятелството, че по време на практическия изпит кандидатът не е могъл да дефинира знак „В28“, не е сред разписаните в чл. 56 т. 1-6 от наредба №38 от 2004-а за условията и реда за провеждането на изпитите на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на МПС и реда за провеждане проверовъчните изпити, основания, въз основа на които би могъл да му бъде анулиран резултати от успешно положения теоретичен изпит.“

С което казусът е приключен. Но е факт, че сигнал има. (В галерия показваме документ, който доказва това.)

 

Припомняме, че бившият вече началник на ДАИ София обяви: "Уволниха ме, защото съм неудобен, това е лично отношение на господин Московски (министърът на транспорта Ивайло Московски - б.р.)".

Димитров подчерта, че причината за отстраняването му били сигнали за продажба на книжки, благодарение на които миналата година бяха арестувани 12 служители на ДАИ.

Димитров разкри, че още през юни миналата година са се опитали да го принудят да подаде молба за напускане, но той отказал. След това излязъл в болнични.

Именно фактът, че седем месеца е бил в болнични беше изтъкнат като мотив за отстраняването му от министър Московски.

"Това е писмо от Министерството на здравеопазването, с което ни казват, че той е представил фалшив болничен лист, за да го няма 7 месеца на работа", обяви министърът.

Димитров призна, че е правил много опити да разговаря лично с министъра, но без успех.

„Прякото ръководство на този човек сподели, че когато е имало акция, са арестувани 12 души негови подчинени и не е нормално той да не ги е санкционирал по никакъв начин преди това. И ако приемем, че там има нещо, е нормално ръководителят да поеме отговорност. И веднага ръководителят излиза 7 месеца болнични. Да е жив и здрав човекът, но аз се притеснявам да поема ръководството, като е толкова време болен. Трябваше да излезе и да каже подавал ли е сигнали и т.н., но 7 месеца беше невъзможно да бъде открит нито по телефон, нито на адрес. Оказа се, че единият от болничните му листове е фалшив, най- вероятно и другият ще се окаже такъв. Предоставил е фалшив болничен лист, за да го няма 7 месеца на работа“, каза още министърът.

Другите сигнали са свързани с кадрови промени в ДАИ София и въвеждането на т.н. „Бели стаи“, в които се провежда теоретичният изпит, решават се листовките.