16 деца със симптоми на натравяне, приети снощи и тази сутрин в болници "Света Марина"-Варна и Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич, са в стабилно състояние, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

Снощи във варненската болница са били приети пет деца, част от организирана група от 52 ученици и четирима ръководители. Те са участвали в екскурзия с учебна цел по маршрут Добрич-Варна-Барите с осигурени нощувки в комплекс "Барите", с. Чернево, област Варна.

Около 20.30 ч., по време на вечеря са получили сходни оплаквания - гадене, болки около пъпа, обилни повръщания. Около 23.00 ч. децата са транспортирани до болница "Света Марина" за консултация с инфекционист, а впоследствие са хоспитализирани. Очаква се те да бъдат изписани през следващите 3-4 дни.

След полунощ със същите оплаквания са заболели още 15 деца от групата ученици, които своевременно са транспортирани до болницата в Добрич и са били настанени в Инфекциозно отделение. Към 16.00 ч. днес, по информация от дежурния инфекционист, в инфекциозното отделение са останали за лечение 11 деца. Останалите 4 деца са изписани и са по домовете си.
Родителите на петокласниците, които към момента нямат оплаквания, са предупредени при поява на такива, да се консултират с лекар.

Незабавно е предприето епидемиологично проучване на място. Инспектори от дирекциите "Здравен контрол" и "Надзор на заразните болести" са взели за изследване проби за качествата на питейната вода от местния и централния водоизточник и от басейна на комплекса. Извършени са и микробиологични изследвания. Здравните инспектори са установили, че храненето на цялата група е организирано в ресторанта на комплекса.

В туристическия комплекс по същото време са почивали и обядвали и група от 18 деца от с. Чернево както и 19 туристи. Сред тях няма лица с оплаквания. Проучване сред 17-членния кухненски персонал показва, че няма отсъстващи по болест и болни в момента. Резултатите от физико-химичния и микробиологичен анализ на водата, както и от другите взети проби ще бъдат готови до 18 юни.

В четвъртък децата са закусвали баница, за обяд са имали мусака и супа, а за вечеря - кюфтета на скара с пържени картофи, съобщи зам.-директорът на училището Марияна Петрова, цитирана от БТА.

От няколко дни медици предупреждават, че в горещото време трябва да се внимава с консумацията на месо.

В края на април повече от 30 деца от София, Лозен и Костинброд, получиха хранително отравяне по време на зелено училище в спа хотел в Кюстендил. Децата бяха приети в областната болница с повръщане, разстройство и коремни болки и съмнение за натравяне. При взетите проби от храната и персонала бяха открити стафилококови бактерии.