За загубата на пари от големите депозити съобщи кипърският министър на финансите Михалис Сарис в ефира на държавната телевизия на Кипър, предаде РИА Новости, цитиранa от БТА.
„Ако говорим реалистично, то ще бъде върнато много малко”, каза Сарис.

Министърът призна, че може да минат години преди да бъдат върнати депозитите на клиентите, но те може да получат около 20% от своите средства. „Това ще бъде голям удар за клиентите с депозити над 100 000 евро”, каза кипърският министър на финансите. Той добави, че се работи за това банките в Кипър да бъдат отворени в четвъртък, 28 март.

В същото време стотици милиони евро са изтеглени от кипърски банки през клонове им в Лондон и Москва тогава, когато обикновените кипърци не са могли да изтеглят от банкоматите повече от 100 евро на ден, съобщи днес гръцката телевизия "Мега", цитирана от ИТАР-ТАСС. Според информацията на телевизията на остри критики е подложен управителят на кипърската централна банка Паникос Димитриадис, който в разгара на кризата разреши да продължат работа филиалите на Банката на Кипър и Кипърската народна банка в Лондон. По този начин е станало възможно изтеглянето на огромни суми от сметките в кипърските банки в британската столица и през една банка в Москва.

Изтеглянето на стотици милиони евро от клоновете на кипърските банки в чужбина е било оправдано с необходимост за купуване на хуманитарна помощ, лекарства или гориво за самолети. Европейските преговарящи разбраха, че нещо не е наред, когато кипърската Централна банка поиска повече пари от сумата, която предварително бе заявена в Европейската централна банка. Гръцката телевизия "Мега" посочва, че управителят на кипърската централна банка Паникос Димитриадис в момента се намира под прицела на цялото политическо ръководство заради действията му по време на кризата и има все повече искания за оставката му. За да се случи това обаче са необходими промени на конституцията на острова, а самият банкер изтъква, че ЕЦБ положително оценява работата му на поста управител на централната банка.

"Мега" съобщава, че в ръцете на председателя на кипърския парламент Янакис Омиру в момента има списък с последните операции на кипърските банки, извършени тогава, когато Еврогрупата взимаше решението за "подстригване" на депозитите.

Същевременно кипърският вестник "Филелефтерос" съобщи днес за появили се данни за "големи кражби на пари" от Кипърската народна банка, извършени с помощта на редица служители на банката. Президентът на банката Андреас Филипу и членове на управителния съвет на банката са посочили на парламентарно заседание, състояло се при закрити врата, че "има голям скандал заради изтичането на милиарди евро от Кипър в Гърция". Те твърдели, че разполагат с документи, според които в скандала са замесени редица лица, които са контактували с ръководството на банката, но банкерите са отказали да назоват имената им заради опасения за живота си.

На заседанието спешно са били повикани председателят на парламента Янакис Омиру и главният прокурор Петрос Клиридис, който е поискал от банкерите да предоставят данните на парламента. Омиру и главният прокурор са решили данните да бъдат включени в категорията "изключително секретно" и да се съхраняват в парламента, в който са взети засилени мерки за сигурност, отбелязва "Филелефтерос". Ако се окаже, че в кипърските банки сега има по-малко пари, отколкото преди, планираният процент на извънредния данък върху депозитите със сигурност ще се увеличи, посочва ИТАР-ТАСС.

Междувременно се разбра, че Кипър въвежда строги ограничения на движението на капитала за срок от седем дни, предаде РИА Новости, цитирана от "Фокус". По нареждане на кипърското министерство на финансите се забранява изплащането на чекове от банките в страната. Тегленето на пари в брой от гишета и банкомати се ограничава
на 300 евро дневно на човек и на банка. Недекларираният внос на валута се ограничава до 500 евро. Плащанията с кредитни карти зад граница се ограничават до 5000 евро месечно. При пътувания зад граница се определя максимална сума, която може да бъде изнесена, в размер на 1000 евро.