37-годишният Боевски бе задържан в края на октомври м.г. на летището в Сао Пауло, след като в куфарите му бяха открити пакети с 9 кг кокаин. Самият щангист  категорично отрича да е замесен в трафик на наркотици. Той твърди, че си е купил три нови куфара от Бразилия и няма понятие как дрогата се е озовала в тях. На 14 декември бразилските власти официално повдигнаха обвинение срещу българина.

Делото ще бъде гледано в районния съд в Гуарульос от Мария дел Праду, която е смятана за една от най-свирепите съдийки по дела с наркотрафик и оправдателните присъди при нея са от изключителна рядкост, допълва изданието.

Бразилският адвокат на Боевски Леандру Перейра вече е готов със защитата си, която се базира на показанията на олимпийския шампион, че е купил куфарите с наркотика, без да знае какво се съдържа в тях.
По думите на Дерменджиев все още няма решение на второинстанционния съд за промяна на мярката за неотклонение на Гълъбин Боевски. Защитата му настоява българинът да бъде пуснат под домашен арест.

В края на декември м.г. директорът на ГДБОП главен комисар Станимир Флоров заяви, че кокаинът, който е носил Боевски, е трябвало да бъде разпространен в България. Тогава стана ясно обаче, че българското МВР обаче не е следило олимпийския шампион.