Въвеждането на полицейски режим в центъра на София, със задачата да се запази на всяка цена един партиен режим, е недопустимо. Около това се обединиха днес в декларация групите на ГЕРБ, НДСВ и "Синята коалиция" в СОС, с изключение на БСП.

По думите на Малина Едрева - председател на групата на ГЕРБ, която представи декларацията, е недопустимо достъпът до централната градска част да става чрез легитимация на гражданите и преминаването им през пропускателни пунктове.

Вижте снимки на протестиращи и полиция>>

В декларацията се посочва, че безпрецедентното струпване на полицейски сили и блокирането на огромно обществено пространство не само противоречат на законодателството, но и потъпкват правото на свободно придвижване.

Общинарите настояват за отговор "защо продължава разширяването на периметъра за сигурност около сградите на основните институции, защо се нарушават разпоредбите на Закона за събранията, митингите и манифестациите?".

Според закона отцепеният периметър трябва да е от 5 до 20 метра, а сега той е в пъти по-голям.

В документа се отбелязва, че усещането за военно положение нагнетява общественото напрежение, като целта е да се запази на всяка цена един партиен режим.

Общинският съветник от ГЕРБ Роберт Янакиев припомни, че през 80-те години на миналия век милиционерите са питали гражданите къде работят.

"Сега тази практика се връща. Трябва да ви е срам от всичко това, което се случва в града", обърна се Янакиев към съветниците от БСП и ги призова да подкрепят декларацията.

Кметът Йорданка Фандъкова възрази против внушението, изразено по време на дискусията от групата на БСП, че цялата отговорност за реда и сигурността в столицата трябва да се прехвърля върху кмета на града, предаде БТА.

Правя всичко възможно, за да съдействам на полицията, и работя в координация с нея, но кметът няма ресурса да осигури обществения ред, това се прави от полицията, каза Фандъкова.

Предлагам да говорите според политическите си виждания, но не да манипулирате гражданите, обърна се към групата на БСП Фандъкова.

Тя отбеляза, че органите на реда имат право да затварят определени зони, но дали тази необходимост съществува, не казва кметът.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Оправдано ли е МВР да блокира части от София?