Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която посети обекти одобрени за финансиране по програма „Енергийна ефективност и възобновяема енергия”, цитирана от "Фокус".

Тя добави, че 1 млрд. и 400 млн. е тарифният дефицит, който НЕК генерира в резултат на регулаторната политика. „Регулаторна политика, която е на базата на нормативната уредба и на нейна база НЕК изкупува електрическа енергия от двете американски централи, от заводските централи, от топлофикациите, ВЕИ-ата, на по-високи цени, отколкото е пазарната цена.

Дефицитът в НЕК се запазва в същите рамки спрямо предишния отчетен период въпреки мерките взети от правителството. Все пак трябва да се има предвид, че повечето от тях не са заработили и ефектът им ще проличи след месеци.
Сами разбирате, това е един заложен дефицит в системата, който води до това НЕК да не може да се разплаща с производителите на електрическа енергия”, информира министърът. Тя допълни, че задълженията на НЕК към този момент са близо 900 млн. лева.

Петкова заяви, че една от първите крачки, които българското правителство е предприело, за да преодолее финансовите проблеми в сектора е да предоговори условията по двата дългосрочни договора с американските централи.

„За радост успяхме да предоговорим намаляването на цената за разполагаемост. Това е цената, която всички ние плащаме, когато тези централи не са натоварени и не работят. В резултат на това намаление НЕК до края на срока на договорите ще реализира икономии в размер на 1 млрд. лева или по 100 млн. лева годишно”, каза министър Петкова.

Тя обясни, че за да стане това намаление, трябва да бъдат издължени просрочените задължения към двете американски централи, които са близо 900 млн. лева. За да се случи това, министър Теменужка Петкова обяви, че Българският енергиен холдинг ще изтегли кредит в размер до 650 млн. евро. Това според нея ще позволи да се разплатят задълженията към двете американски компании, за да влязат в сила намаленията, а от друга страна американските компании да се разплатят с държавните мини. По думите на министъра, задълженията им са на стойност 350 млн. лева.

„В момента, в който те се влеят в сектора, това ще отпуши системата и ще даде възможност и мините да се разплатят със своите доставчици, ще покрият своите други задължения, ще извършат инвестиционни разходи и се надявам нещата да добият едно положително развитие. В момента върви процедура по избор на банки-кредитори, които да осигурят този ресурс. Надявам се до месец, месец и половина да имаме резултат от процедурата”, информира Петкова.

Тя изрази надежда да се предоставят условия, които са най-изгодни за Българския енергиен холдинг, така че да не се допуска по-голямо финансово натоварване на системата.