Данните за дължимия данък добавена стойност са предоставени официално от НАП на Гражданско сдружение "Боец" чрез Закона за достъп до обществена информация и са за периода от 2000-та година до края на 2017-а.

Християн Митев от "Обединени патриоти", член на Комисията за наблюдение на приходните агенции, съобщи за БНР, че писмо или сигнал с подобни данни не е постъпвало в комисията, но тя ще се самосезира и ще поиска изслушване на отговорните страни:

"За мен е по-важно да чуем становището на НАП, защото тя е органът, няма какво да се заблуждаваме, който осъществява контрола и който би трябвало да блокира и да предотвратява подобни схеми".

Георги Търновалийски от БСП, заместник-председател на Бюджетната комисия, коментира:

"Измамите с данък добавена стойност ги има в цяла Европа, но ние се оказва, че сме водещи и в това отношение. Тези огромни размери на несъбран данък добавена стойност е недобре функционираща администрация, недобро управление на приходите".

5.4 млрд. лева е сумата на несъбираемото ДДС за периода от 2000 до 2017 година, обяви изпълнителният директор на Националната агенция за приходите Галя Димитрова. Става дума за хора, които нямат имущество и няма по какъв начин да бъдат събрани тези пари. Това е почти цялата част от непогасените задължения за 17-годишния период, допълни Галя Димитрова: "За въпросните 16 млрд. - това не са несъбрани приходи. Това е целият размер на ДДС, който органите по приходите са установили, след като са извършили ревизии, след като са издали ревизионни актове и след като са разкрили данъчни злоупотреби".

Днес от ГД "Боец" съобщиха, че са сезирали прокуратурата срещу финансовия министър Владислав Горанов и премиера Бойко Борисов по казуса за несъбрани милиарди по ДДС. Стана ясно, че са уведомили и президента. В понеделник щели да уведомят и предоставят цялата информация и в Еропейската комисия и ще я изпратят до парламента и политическите партии. Следващата седмица щели да внесат сигнал до Прокуратурата да разследва всички финансови министри, шефове на НАП и премиери от периода 2000-2017 г.

На 20 март от "Боец" дадоха пресконференция в БТА. На нея Георги Георгиев от движението заяви, че голяма част от финансовия ресурс на страната се източва. Той поясни, че става дума както за бюджета, така и за парите, които са от еврофондове. България е на последно място по доход, заяви Георгиев и допълни, че организацията е получила отговор от НАП, в който се казва, че несъбраното ДДС, установено с ревизионни актове от 2000 година до сега се изчислява в милиарди левове. Но тази сума не можело да бъде събрана, защото задължените лица нямали собственост, която да бъде запорирана. За периода 2000-2010 година несъбраното ДДС е 1.4 млрд, а само за 2011 г. е 1,1 млрд. лв., когато бюджетът на МВР е бил 999 млн. лв. От организацията са внесли следващо питане до НАП с искане на справка за дружества и търговци, които са участвали в различни схеми. За да се допусне подобна сума да не може да бъде събрана, означава, че институциите не са си свършили работата, смятат от "Боец". Затова от организацията настояват за пълен списък на всички търговци, които дължат ДДС в големи размери.

От "Боец" днес уточняват, че в първото писмо от НАП, което са получили след Заявление по ЗДОИ става дума само за суми, констатирани по ревизионни актове! Там няма и дума за източено по криминални схеми ДДС – чрез кухи, бързо изчезващи фирми и фиктивен износ. Това е престъпление, с което се занимават различните органи, които през годините разследват финансови престъпления – Икономическа полиция, ДАНС, ГДБОП, Прокуратура…

Тази информация вече поискахме от НАП с друго Заявление по ЗДОИ, очакваме отговора, но по предварителни данни, става дума за десетки милиарди, само за периода след 2000 г. Тези 16 милиарда са само констатираните задължения и са малка част от общата загуба на държавата от различните схеми за източване и невнасяне на ДДС.

От отговора на шефът на НАП Галя Димитрова пред БНР става ясно, че не става въпрос за 16 милиарда лева, а за 5,4 милиарда лева.