Членове на администрацията на Доналд Тръмп пристигнаха в швейцарския ски курорт Давос в сряда с ясно послание към световните лидери –„Америка първо“ не означава „Само Америка“, коментира американското авторитетно издание Вашингтон пост, цитирано от Агенция "Фокус".

Вестникът пояснява, че президентът на САЩ, заедно с още 10 души от своята администрация, ще отвърне на обвиненията, според които Вашингтон води политика против глобализацията и свободната търговия.

„Става въпрос за „Америка първо“, но тази политика всъщност включва в себе си и работа с останалата част на света“, заяви финансовият министър Стивън Мнучин по време на пресконференция в сряда.

Гари Коен, председателят на Националния икономически съвет, постави нещата по този начин – „Америка първо“ не означава „Само Америка“.

Изданието коментира, че екипът на Тръмп е пристигнал в Давос с намерението да завърши последната права от победния спринт, започнал след приемането на мащабната данъчна реформа на президента миналия месец.

Според делегацията, Световният икономически форум в Давос представлява възможност да се представят успехите на американския президент в икономическо отношение, както и да се направи реклама за привличане на чуждестранния бизнес.

Безспорно едно от постиженията на Тръмп са няколкото поредни високи рекорда на стоковата борса и растеж в размер на почти три процента, постигнат през последните две тримесечия.

По думите на Мнучин, „САЩ се стремят към икономически ръст от три процента и по-висок Брутен вътрешен продукт. Икономическият ръст в САЩ определено е нещо добро за останалия свят“, смята финансовият министър.

Но начинанието на Тръмп няма да е лесно, отбелязва вестникът. Хиляди протестиращи се събраха в Цюрих, най-големият град в близост до Давос, като носеха плакати „Тръмп не е добре дошъл“.

Протестиращи също така се опитаха да пробият засилената охрана на Форума в Давос. Дори и някои световни лидери разкритикуваха негласно Тръмп.

Премиерът на Индия Наренда Моди не спомена САЩ, но в дългата си реч даде блестяща защита за глобализацията. Подобни изказвания направиха канадският министър-председател Джъстин Трюдо и германският канцлер Ангела Меркел.