Санкцията ще е 10% от стойността на договора, като цялостната реконструкция на участъка струва близо 13,5 млн. лева, съобщи кметът Йорданка Фандъкова, цитирана от БНР.

От общината предупредиха надзорната фирма, че при повторно нарушение договорът с нея ще бъде прекратен.

Тя се намеси, след като в социалните мрежи и медиите бяха разпространени снимки как асфалтът на тротоара в близост до спортния комплекс "Левски" е положен без дърветата да бъдат отстранени. След като се вдигна шум, още вчера дънерите бяха отрязани, изрязани бяха и дупки около тях, за да бъдат изкоренени.

"Това са саморасли дървета, които по план трябваше да бъдат премахнати. Тъй като фирмата, която асфалтира, в бързината е преценила, че няма да изчака премахването им, се стигна до този абсурд, който беше отстранен вчера за около два часа. Асфалтирали са в неделя и в понеделник вече отстраняваха дефекта - за сметка на изпълнителя. Тук работата не е приемана и не е разплащана", коментира обаче днес кметът на район "Подуяне" Ева Митова.

По думите й контролът се осъществява от кметството, строителния надзор и  инвеститорския контрол, които се събират всеки ден на терен и следят внимателно нещата.

Кметът Фандъкова пък заяви:

"В момента работим по много обекти и аз искам на големите обекти надзорът да е постоянно. В хода на строителство могат да се допускат всякакви грешки, но за това е контрол - да се възстановят. Още повече, че те бяха отрязани дървета, стари, саморасли, които са за отстраняване. Има ли са разрешение, всичко и са оставени. Това е просто безхаберие, нищо друго не е".

Тя предупреди, че ще санкционират всеки подобен опит да се бърза, без мисъл. По дуимте й нещо толкова, на вид незначително, всъщност компрометира изключително тежка работа, каквато е цялостната реконструкция на булевард, който не е ремонтиран от десетилетия, "а пък за моста да не говорим, че беше опасен".