"Ние не губим поглед и от каузите, които защитавахме по време на самата изборна кампания, една такава кауза беше забраната на ДОСТ. Сега сме подготвили сигнал до главния прокурор и до ДАНС. Днес ще го подадем", обясни  Константин Проданов по време на пресконференция след проведените парламентарни избори.

По думите му институциите трябва да разгледат казуса за противоконституционността на ДОСТ.

Проданов отчете, че тази партия не е минала 4-процентната бариера само с една бройка.

„При едни следващи избори, които за мен са много вероятни, напълно възможно е този пропуск от тяхна страна да бъде поправен“, заяви Проданов, цитиран от "Фокус". Според него тази опасност трябва да бъде прекратена.

„Има и законодателни промени, които трябва да бъдат взети, но на първо място трябва да се разследва дейността на ДОСТ“, заяви лидерът на АБВ.

Коалицията определи изборния си резултат като разочароващ

Резултатът на коалиция "АБВ-Движение 21" е разочароващ и далеч под потенциала на двете формации, коментира още председателят на АБВ Константин Проданов.

Той благодари на тези 55 хиляди души, които са гласували по съвест и са видели в коалицията надеждата за нещо автентично вляво-център. Те ни дават основание да мислим, че трябва да продължим напред, заяви председателят на АБВ.

Проданов каза, че от доста места получават информация за изборни машинации. Удариха ни в броенето, коментира Проданов. По думите му не им е стигнало и времето да се покажат пред хората. Очаква се в събота Националният съвет на АБВ да анализира резултатите от вота, съобщи БТА.

Заместник-председателят на "Движение 21" Даниел Георгиев определи изборния резултат като неочаквано слаб. Според него стремежът да се сформира коалиция като алтернатива на статуквото и на двуполюсния модел, която предлага прагматични идеи, не е получил достатъчно подкрепа от избирателите.

Константин Проданов коментира, че изборите са възпроизвели същия уродлив модел. Той очаква кабинетът "Борисов 3" да има къс хоризонт и скоро отново да стои въпросът за предсрочни избори.

Според заместник-председателя на АБВ Мариана Тодорова законодателните промени за въвеждане на мажоритарния вот могат да взривят възможността за съставяне на правителството, а след това и самото правителство.

От АБВ и "Движение 21" заявиха, че остават отворени за взаимодействие, въпреки че коалиционното споразумение е било само за произведените парламентарни избори. Двете формации посочиха, че не са били вторачени в държавната субсидия и дори са предвиждали в платформата си трикратното й намаляване.