Къде са пробойните? 39 хиляди болници, клиники, лаборатории и аптеки имат достъп до чувствителна информация на пациенти, а изтичането й може да навреди на болния.

„Например, първото нещо е при установяване на определено заболяване човек може да бъде уволнен. От друга страна представете си, че имате много ценни здравни характеристики и можете да станете прекрасен донор за някой, който плаща много пари за това”, каза проф. Веселин Целков пред БТВ.

Проверката е открила най-много пропуски в център за рехабилитация в Несебър и в ловешката болница – липсва строга отчетност кой има достъп до здравната информация на пациентите. В Ловеч са запознати със Закона за личните данни. В Несебър доскоро имали проблеми със задържане на личните карти на пациентите.

Около 18 хиляди администратори на лични данни не са регистрирани като такива. Част от тях са общопрактикуващи лекари и зъболекари.

Глобата е от 500 до 100 000 лева, но от май глобите стигат до 4% от годишния оборот. Засега целият здравен сектор има 4 месеца да отстрани пропуските.