Тревожната констатация е в годишния доклад на неправителствената организация "Репортери без граници", цитиран от Франс прес и БТА.

В "трудна" или "много сериозна" ситуация е свободата на медиите в 72 страни от 180 разгледани в доклада. България е на 109-о място, с пояснението, че е най-ниско измежду всички страни членки на Европейския съюз.

Картата на света, съставена от "Репортери без граници", е "превзета" от червен цвят, т.е. трудна ситуация (включително у нас, в Македония, Турция и Русия). Шири се и черен цвят (като в Сомалия или Китай) - там свободата на медиите е в много сериозно положение.

Медиите са свободни само в петдесетина страни по света - в Северна Америка, Европа, Австралия, южната част на Африка, се посочва още в доклада.

Но "Репортери без граници" виждат опасност от негативна промяна и във важни демократични страни:

"Вманиачеността по следенето и неспазването на принципа за запазването на тайната за източниците допринасят за спада на много страни, смятани довчера за добродетелни в областта на свободата на медиите".

Пресата отстъпва, където се е наложил "силен човек"

В в доклада, съдържащ класация на страните по показателя "свобода на медиите", САЩ са слезли с две позиции надолу до 43-о място. Великобритания също е слязла с две стъпала, до 40-о място.

"Идването на власт на Доналд Тръмп в САЩ и кампанията за Брекзит във Великобритания дадоха по-голяма гласност на критиките и нападките срещу медиите и на фалшивите новини", се отбелязва в прегледа. Освен това:

"Навсякъде, където моделът на силния и авторитарен човек триумфира, свободата на пресата отстъпва".

България: "Подкупване на издатели"

В класацията България е поставена на 109-о място с индекс на медийна свобода 35,01. Непосредствено по-нагоре от нея са Черна гора, Боливия и Габон. След нея пък се нареждат Парагвай, Македония и Уганда.

Но "Репортери..." все пак ни признават, че през 2016-а сме се покачили 4 стъпала нагоре.

В доклада краткият коментар за страната ни е озаглавен "Подкупване на медиите".

Слабото й класиране е обяснено със "среда, доминирана от корупция и таен сговор между медии, политици и олигарси".

Сред последните е посочен само Делян Пеевски:

"Неговата група има шест вестника и контролира близо 80% разпространението на печатни медии."

За положението у нас в доклада освен това пише:

"Правителственото отпускане на средства от ЕС за някои издания се прави с пълна липса на прозрачност. Така фактически се подкупват издателите, за да бъдат меки към правителството в техните политически репортажи и същевременно да се въздържат от отразяването на някои проблеми."

Турция на 155-о място, Русия на 148-о

На 155-о място е Турция, загубила 4 позиции в сравнение с миналата година. Там, отбелязват "Репортери без граници", президентът Реджеп Тайип Ердоган решително се отклони към авторитарните режими и "страната се превърна в най-големия затвор в света за работещите в медиите".

Русия на Владимир Путин (на 148-о място) остава все така "пуснала корени" в дъното на класацията, допълва организацията.

В Азия Филипните се изкачват нагоре с 11 места (127-о място), защото през 2016 г. са убити по-малко журналисти. От друга страна обидите срещу медиите, изречени от президента Родриго Дутерте, предвещават най-лошото.

Скандинавците са начело

В класацията на "Репортери без граници" на първите места са скандинавските страни, както беше и миналата година. Това означава, че в Норвегия, Швеция, Финландия, Дания има свобода на медиите.

За Франция организацията констатира, че тя се е изкачила в класацията от 45-о място на 39-о място, но се допълва, че в страната има климат на вербални атаки срещу медиите. Констатира се, че се превръща в нещо нормално да бъдат обиждани и освирквани журналистите по време на митинги.

Отстъпление се констатира в Полша (54-о място), където е задушена независимата опозиционна преса, и в Унгария на премиера Виктор Орбан (71-о място).

Страни затвори за журналисти

В дъното на класацията са Еритрея и Северна Корея, където слушането на чуждо радио, може да доведе "директно до концентрационен лагер".

Сред 25-те страни, в които медиите са най-атакувани, според "Репортери без граници", са Египет, Бахрейн, определени като "затвори за журналистите", Туркменистан, определена като "една от най-затворените диктатури в света".

Сирия (на 177-о място), страната, която е най-смъртоносна за журналистите. Журналистите и медиите са застрашени и в Узбекистан, Азербайджан, Виетнам, Лаос, Куба, Судан и Екваториална Гвинея, се казва още в доклада.

"Репортери без граници" критикуват и няколко страни от Близкия изток, като Иран (165-о място) и Саудитска Арабия (168-а), където журналистите биват осъждани на бичуване.