Това съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, цитиран от "Фокус".

По думите му акцията е проведена при изключителна конфиденциалност от екипите, тъй като единият от арестуваните бил споделял нееднократно, че се  ползвал с добри протекции в полицията и съдебната система. Мъжете били задържани при излизане от къща в курорта.

„Надявам се, че при документирането на цялостната престъпна дейност, да има достатъчно доказателства, за да могат тези лица да бъдат там, където им е мястото. Не изчистим ли тази измет от обществото, няма как да имаме прогрес във всяко едно направление и да имаме това, което обществото очаква от държавата и от институциите”, коментира вътрешният министър.

Той допълни, че арестуваните са Марлоан на 40 години, с 31 регистрации за кражби, Илиян Дългия, на 38 години, регистриран за кражби, нанасяне на средна телесна повреда и незаконно притежаване на оръжие; 43-годишният Илиян, по прякор Муци, регистриран за нанасяне на средна телесна повреда и търговия с акцизни стоки; 37-годишният Живомир - бивша барета, попадал в полезрението на службите и 32-годишният Ангел, действащ служител в ГД „Изпълнение на наказанията” към Министерство на правосъдието.

Един от тях е изтърпял и 6-месечна присъда, постановена през 1989 г.

Цветанов обясни, че от доста време заловената група се е подготвяла да влезе в имота в Свети Влас. „Цялата информация, която имаме е, че лицето, което е собственик на този имот, е извършвало търговски сделки. В очакване са били да намерят сериозна сума пари. Преди 2-3 дни те направиха подобен подход. Влязоха няколко пъти в дома и всичко това е документирано, но тогава не осъществиха своите намерения. Собственикът беше на ресторант. Вчера той е заминал за чужбина, те имаха подобна информация и предприеха действия тази нощ”, разказа вътрешният министър.

По думите на директора на Областната дирекция на МВР в Бургас комисар Милен Димитров собственикът на ограбения имот е строителен предприемач.
Той определи задържаните като "група високотехнологични крадци", предаде БТА. Намерени са огнестрелни оръжия, касоразбивачи, заглушителни устройства.

В момента продължават процесуално следствените действия и обиски на адреси в София и Бургас.

„Текат обиски на домашните адреси. Има наличие на оръжие и други вещи, които са съпричастни към други минали престъпления. Към момента на адреса на служителя, който е от Министерство на правосъдието, е намерен един автомат "Калашников", един пистолет, който е със заличени номера, полицейска униформа, която той не би трябвало да притежава. На адреса на бившата барета има два пистолета, които са законно притежание – единият е със заглушител”, каза още Цветан Цветанов.