Епицентърът на земетресението е бил на 84 км североизточно от турския град Измир - в Егейско море, показват данните на сайта на Европейския сеизмологичен център. Последвали са два вторични труса с магнитуд от по 4,9 по скалата на Рихтер.

Според сеизмологичната обсерватория Кандилли в Истанбул трусът е бил с магнитуд 6, а Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации към турското правителство засега запазва оценката си за магнитуд от 6,2.

Трусът е разлюлял Измир, Бурса и Истанбул, като е предизвикал силна паника сред населението. Към момента няма информации за щети и жертви.

Околийският управител на град Карабурун Мухаммет Йозюксел е заявил пред СиЕнЕн-Тюрк, че към момента властите не разполагат с такива данни. По думите му обаче трусът е бил усетен много силно и е продължил десетина секунди. "Помислихме, че сградата ще се срути", добавя Йозюксел.

Земетресението е почувствано също в някои места на Гърция. Гръцки телевизии съобщават за известни материални щети, нанесени от труса в град Пломари на остров Лесбос, предаде Ройтерс.

Разместването на земните пластове е усетено силно в Кърджали и Бургас и по-слабо в Пловдив и София.
Кърджалийски медии съобщават, че земята се е люляла около 20 секунди.

В София земетресението е усетено от хората по високите етажи.

Дежурният сеизмолог в Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН Пламена Райкова съобщи пред "Фокус", че земетресението е усетено между 3-та и 4-та степен на територията на страната - основно в Южна България.