"България и Турция споделят не само общо историческо и културно наследство, но и нещо още по-важно - общо бъдеще в Европа, сега, когато Турция е на път да се присъедини към ЕС", е заявил Младенов.

Той е подчертал, че за нас европейското бъдеще на съседите ни от Балканите е важно, защото тази интеграция премахва пречките, спомага за улесняването и активизирането на бизнес контактите и връзките между народите. Като приоритети в отношенията между България и Турция, ключови за подобряването на търговските и икономически връзки, министърът е посочил изграждането на модерна транспортна инфраструктура и свързването на черноморските пристанища на България и Турция - важна предпоставка за увеличаване на транзита на стоки през териториите на двете страни и на туристическия поток.

Той е допълнил, че България вече е насочила усилията си в тази посока, въвеждайки редица визови облекчения за турски граждани, а подписаните 17 двустранни споразумения на състоялото се тази година в Анкара първо съвместно междуправителствено заседание откриват един нов хоризонт за укрепване на отношенията.

"Изключително важно за страната ни е сътрудничеството с Турция в сферата на енергетиката, най-вече по отношение на енергийната диверсификация. Изграждането на интерконекторни връзки е ключово за България, защото ще гарантира нашата енергийна сигурност и ще създаде изцяло ново измерение на енергийния ни пазар", подчертал още Младенов.

Неотдавна турският посланик у нас заяви, че азерски газ може да потече между Азербайджан и Турция, като се предвижда тръбата да стигне до Капитан Андреево.

Според външния ни министър България и Турция трябва да работят заедно и в още една посока - предизвикателствата в региона на Близкия Изток и Северна Африка, и в частност търсенето на решение на ситуацията в Сирия, основаващо се на плана на Кофи Анан. Според Николай Младенов оказването на помощ за изграждането на демократични институции и държави в региона, предоставя и широки възможности за бизнес-сътрудничество между България и Турция в излизането на тези нови пазари.