Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Мариана Кукушева, председател на Консултативния съвет по зърното, председател на управителният съвет на Националният браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите и член на Сдружение „Произведено в България – съюз на малкия и среден бизнес”.

България за пореден път ще плати скъпо за конфликтите между великите сили. В случая, конкретно говорим за преработвателни фирми от хранителната промишленост на България.

Те от последните няколко години успяха да отговорят на изкисванията на руското законодателство и да стъпят като доставчици на хранителни стоки на руския пазар, смята Кукушева.

Руският пазар не е за пренебрегване, самата Европа участва с около 30% от своето производство на този пазар.

Санкциите, които са наложени от това ембарго са особени тежки за българските производители.

Това автоматично значи съкращаване на работни места, при настоящото икономическо състояние на България – всяко едно съкратено работно място натежава върху заетите или върху хората, които редовно си плащат данъците, обясни Марияна Кукушева.

Към момента картинката е, че 100 заети работни места издържат 87 неработещи или пенсионери. С това съкращение предвиждаме 100 заети да издържат 100 неработещи.

Коланът ще бъде пристегнат на последната дупка, а идва и зима. Ситуацията в България от гледна точка на земеделската продукция е от тежка по-тежка.

Цената на борсовите суровини, които традиционно произвежда България е все по-ниска и към момента тенденцията е да падат цените, защото предлагането е повече от търсенето, допълни още Кукушева.

Венцислав Върбанов: Слабо ни засягат руските санкции

Анкета: Приемате ли налагането на икономически санкции с геополитически цели?