Кобляков: Руснаците смятат, че в София всичко могат

stat
08:14  |  3 август 2014 | Общество / Автор Мануел Насименто /  
Николай Кобляков: За руснаците е по-лесно в София Николай Кобляков: За руснаците е по-лесно в София

Руснаците все още усещат, че в София им е много по-лесно да правят каквото пожелаят, коментира пред bTV руският правозащитник след като беше пуснат от ареста.
Софийският градски съд определи като „неоснователно" искането на прокуратурата за задържането на противника на Кремъл Николай Кобляков.

Дипломираният физик и юрист от Московския държавен университет от години живее и работи във Франция.

Въпреки че има бизнес интереси в различни сфери, Николай Кобляков е известен преди всичко с друго - той е основател на организацията „Свободна Русия", която от години протестира срещу президента Владимир Путин и в подкрепа на руски опозиционери и политически затворници.

Той недоумява защо е бил арестуван в София, а не в Париж, след като е бил обявен за издирване от Интерпол.

Това е най-интересният въпрос! Много по-лесно е да ме намерите в Париж - там живея, там работя, хората ме познават... Но според мен, руснаците все още усещат, че в София им е много по-лесно да правят каквото пожелаят”, сподели Кобляков.

Според руското федерално следствие през 2004 г. той съдействал на бившия шеф на руското външнотърговско обединение „СтанкоИмпорт" с цел да присвои задграничните активи на предприятието.

Не знаех, че съм обвинен! Не и преди да ме арестуват тук. Руснаците твърдят, че ме търсят от 2012 г., а през това време аз дори си смених руския паспорт, многократно давах интервюта за различни медии, всички знаеха къде съм.

Очевидно е, че руските служби просто са чакали да напусна Франция и да посетя страна, в която ще могат да заобиколят закона
”, смята опозиционерът.

"Но това, което ми хареса особено, е, че ако бях в Русия, щях да бъда пребит или дори убит. Въпреки убежденията ми, българските служители на реда се държаха напълно професионално”, категоричен е правозащитникът.

Николай Кобляков ще остане в България поне още 40 дни, докато приключи делото за екстрадицията му.
Последно в Общество


Владимир Чуков: Турската операция в Сирия разбута пластоветe

Турция ще иска да приключи бързо тази операция в Африн, твърди арабистът проф. Владимир Чуков.