Това сочат данни на Евростат, представени днес от Европейската комисия, съобщи БТА.

За миналата година в ЕС са получили убежище общо 185 хиляди души, което съставлява повишение от близо 50 процента спрямо данните за 2013 година.

Сирийците, получили статут, са 37 на сто.

Над 60 процента от сирийците, получили убежище, са взели статут от Германия или Швеция, отчита статистиката.

На второто и трето място по численост на бежанците, получили миналата година закрила от ЕС, са съответно граждани на Еритрея и Афганистан.

От общия брой получили убежище, най-често бежанците в ЕС са били приемани в Германия, Швеция, Франция и Италия.

Говорителят на ЕК Наташа Берто уточни на пресконференция, че утре комисията ще представи плановете си за въвеждането на квотна система в ЕС за разпределението на бежанците.
Тя отбеляза, че Великобритания и Ирландия могат до три месеца след представянето на предложението да преценят дали ще участват.

"Дания има право да не участва в подобно решение и неговото приложение", добави Берто.

Великобритания няма да участва в предлаганата от ЕС задължителна система за прием на бежанци на квотен принцип, се казва в официална декларация на британското министерство на вътрешните работи, предаде БНР.

Властите в Лондон посочват, че страната има дълга история на предоставяне на убежище на нуждаещите се, но не вярват, че задължителната система за разселване на пристигащите имигранти е решение на миграционната криза. Великобритания по-скоро ще насочи усилията си към справяне с незаконния трафик на хора, се казва още в декларацията, цитирана от Ройтерс.

Финландия е против въвеждането от ЕС на квоти за приемане на бежанци, каза премиерът на страната Александер Стуб, цитиран от ТАСС.
Във Финландия ежегодно пристигат по нейната национална квота до 750 бежанци, а през последните две години заради засиления поток от Сирия тази бройка се е увеличила до 1050 души.

Срещу предложението за квоти са и Унгария, Полша, Словакия и Ирландия.

По-рано днес председателят на Агенцията за бежанците заяви, че България е за справедливо разпределение на бежанския поток и споделяне на отговорността във всички страни в ЕС.

Лагери

Тайланд и Малайзия може да изградят лагери и приемни центрове, където да подслонят стотиците бежанци, пристигащи на техните брегове, съобщи Ройтерс.
Италия вече предложи да се изградят бежански лагери в Нигер и Судан, за да се спре напливът на мигранти към Европа.

Върховният комисар на ООН за бежанците съобщи, че около 7000 души в плавателни съдове бедстват във водите на Бенгалския залив.

Увеличава се броят на бежанците от Мианма и Бангладеш, пристигащи в Малайзия и Индонезия, след като Тайланд - предпочитана дестинация в региона на мрежите за трафик на хора - предприе строги мерки срещу трафикантите.

Три лодки, превозващи над 1000 души, пристигнаха през уикенда на тайландския остров Лангкави, близо до границата с Тайланд.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За охраняването на границата от армия

АНКЕТА: Кой да охранява границата?