Според министър Каракачанов, цитиран от БНР, най-сериозният проблем е, че около 30-40 на сто от кандидатстващите за кадрови войници са негодни за военна служба поради здравословни или образователни причини.

Той поясни, че преди да бъде върната задължителна военна служба, за което смята, че ще бъде подкрепен от ГЕРБ, трябва да се увеличат часовете по военно обучение в училище и да се въведе доброволна служба.

"Докато това се реализира, аз съм убеден, че ще узреят и за връщането на наборната военна служба, защото го направиха много държави. Защото е нормално младите хора да минават през казармата, получават военно обучение, за да могат да защитават страната си, ако се наложи", поясни той.

Каракачанов смята още, че Европейският съюз не е готов да създаде обща отбранителна структура, каквато България подкрепя: "България е за изграждане на подобна отбранителна структура, но това е процес. При наличието на НАТО трябва да се види тази съвместимост, тази европейска отбрана как се вписва. Има европейски държави, които не са членове на НАТО. Това не може да стане ей така, някой го решава някъде и след една година се случва. Има европейски държави, които са по-скептични, не бързат, други са по-напористи, като Франция и Германия".