От 1-ви януари 2018 година България поема председателството, съобщи и вицепремиерът Меглена Кунева, цитирана от БНР.

Тя отговаря в правителството за подготовката на българското председателство.

„Ние сме вече в тройка - Естония, България и Австрия“, добави Кунева, цитирана и от "Фокус".

Вицепремиерът не очаква приоритетите на трите страни да се различават драстично и по всяка вероятност ще са свързани с въпросите за миграцията, предоставянето на убежище и сигурността, както и разширението на ЕС.

"По време на нашето председателство ние ще празнуваме 24 май. Мисълта, която ни дава спокойствие и щастие в този момент е, че ще можем да покажем, най-малко на цяла Европа, какво означава да обичаш езика си, да обичаш азбуката си и колко сме горди с нея", коментира Кунева.

"Поемането на председателството с 6 месеца по-рано, следва да ни мобилизира и мотивира допълнително, така че то да протече успешно и България да даде своя принос за по-силен и по ефективен ЕС", пише в официалната си страница външният министър Даниел Митов.

След като Великобритания реши да се откаже от своето председателство, предвидено за втората половина на 2017 година, Съветът реши да изтегли с шест месеца напред реда на председателствата, започвайки от 1 юли 2017 година

Така освободеният от Лондон период се заема от Естония, въпреки че първоначално имаше идея да го запълни извън реда си Белгия. (По график преди Естония съветът се председателства от Малта.)

В резултат се измества и българското ротационно председателство, планирано първоначално за второто шестмесечие на 2018 година.

Решено беше също да се добави Хърватия, която още не беше приета в ЕС по времето на първоначалното съставяне на графика - за периода януари-юни 2020 година.